Na Novi Zelandiji po potresu evakuirajo turiste

Na Novi Zelandiji po nedeljskem silovitem potresu z magnitudo 7,5 danes evakuirajo turiste iz najhuje prizadetega kraja Kaikoura na Južnem otoku. Tla na območju se medtem še naprej tresejo.

Na Novi Zelandiji po nedeljskem silovitem potresu z magnitudo 7,5 danes evakuirajo turiste iz najhuje prizadetega 
kraja Kaikoura na Južnem otoku. Foto: Vir: Cbs News
Na Novi Zelandiji po nedeljskem silovitem potresu z magnitudo 7,5 danes evakuirajo turiste iz najhuje prizadetega kraja Kaikoura na Južnem otoku. Foto: Vir: Cbs News

CHRISTCHURCH > Mesto Kaikoura severno od Christchurcha je zaradi zemeljskih plazov, ki so se sprožili po potresu, odrezano od sveta. Turiste iz kraja evakuirajo s helikopterji. Skupno jih bodo iz kraja, ki je priljubljena točka za opazovanje kitov, odpeljali približno 1200. Po podatkih policije v mestu že začenja primanjkovati vode, oskrba z električno energijo je motena, več sto turistov pa je nameščenih v centrih za evakuacijo.

Nova Zelandija sicer leži na meji avstralske in tihomorske tektonske plošče, na t. i. ognjenem obroču, kjer so potresi pogosti. Letno jih na celotnem območju zabeležijo celo do 15.000. Med hujšimi je bil potres z magnitudo 6,3 leta 2011, ki je skoraj povsem uničil mesto Christchurch. Tedaj je umrlo 185 ljudi, približno 10.000 stavb pa je bilo porušenih oziroma močno poškodovanih.

Novozelandski premier John Key je evakuacijo turistov označil za prednostno nalogo. Iz Kaikoure jih s štirimi vojaškimi in več civilnimi helikopterji vozijo v bližnji Christchurch. Po besedah premierja je v Kaikouro najprej treba dostaviti tudi najnujnejše potrebščine, kot so voda, hrana in kemična stranišča, nato je treba vnovič vzpostaviti cestne povezave, zatem bo sledilo odstranjevanje posledic potresa. Popotresna obnova bo po premierjevih ocenah stala več milijard dolarjev.

V drugih krajih se življenje počasi vrača na stare tirnice.

Med drugim so rešili tudi krave, ki so po potresu ostale ujete na kosu travnika blizu Kaikoure in katerih posnetek je zaokrožil po spletu. Kot je za novozelandski spletni portal Newshub pojasnil lastnik krav, so živali rešili tako, da so do njih z lopatami in krampi izkopali pot.

Tla na območju se medtem še naprej tresejo. Nedeljskemu potresu je sledilo že več kot 1200 popotresnih sunkov, ki skupaj z obilnim deževjem in močnim vetrom ovirajo odstranjevanje posledic potresa.

Med slednje sodijo tudi številni zemeljski plazovi - po podatkih seizmološke agencije GeoNet se jih je sprožilo med 80.000 in 100.000. Strokovnjaki opozarjajo, da se je nevarno zadrževati v bližini plazov, saj se ti lahko zaradi nadaljnjega tresenja tal in padavin še premaknejo.

Nedeljski potres je povzročil predvsem obsežno gmotno škodo in sprožil cunami, pred katerim so prebivalci obalnih območij bežali na varno. Po dosedanjih podatkih je potres zahteval dve smrtni žrtvi. Strokovnjaki relativno majhno število žrtev glede na silovitost potresa pripisujejo dejstvu, da je bilo žarišče potresa na redko poseljenem območju ter da so se tla stresla ponoči po krajevnem času.

STA


Najbolj brano