Na Nizozemskem obsodili šesterico zaradi novačenja v IS

Nizozemsko sodišče je danes šest moških obsodilo na zaporne kazni do šest let zaradi sodelovanja v mreži za novačenje mladih muslimanov v džihadistično skupino Islamska država. “Cilj njihove kriminalne organizacije je bil vzpodbujati in rekrutirati 'brate' za boj v Siriji in njihovo financiranje v ta namen,” je dejal sodnik Rene Elkerbout.

Nizozemsko sodišče je danes šest moških obsodilo na 
zaporne kazni do šest let zaradi sodelovanja v mreži za 
novačenje mladih muslimanov v džihadistično skupino Islamska država.  Foto: Wikipedia
Nizozemsko sodišče je danes šest moških obsodilo na zaporne kazni do šest let zaradi sodelovanja v mreži za novačenje mladih muslimanov v džihadistično skupino Islamska država.  Foto: Wikipedia

AMSTERDAM > Tri ostale obtožence so obsodili na manjše kazni zaradi drugih, s terorizmom povezanih obtožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deveterico so prijeli lani v okviru obsežne policijske preiskave dejavnosti džihadistov v haaški četrti Schilderswijk, ki je bila nekoč delavska četrt, sedaj pa tu živi druga in tretja generacija priseljencev predvsem maroškega in turškega izvora.

Gre za prelomno in kompleksno sodbo na 190 straneh, ki po ocenah strokovnjakov pomeni preizkus mej verskih svoboščin in svobode izražanja na Nizozemskem, kjer so znani po strpnosti.

Sodni senat je glavnega obtoženca, 33-letnega Azzedina Choukouda, ki so ga označili za gonilno silo skupine, obsodilo na šest let zapora. Druga dva so v odsotnosti obsodili prav tako na šest let zapora. Domnevno naj bi se borila v Siriji.

Ostale tri so dobili zaporne kazni od treh do petih let. Med njimi je 19-letnik, ki ga je tožilstvo označilo za duhovnega vodjo skupine.

Sodniki so v obsodbi dejali, da je skupina rekrutirala mlade muslimane predvsem preko družbenih omrežij, tudi facebooka, kjer so objavili “vsaj 97 sporočil s pozivi k boju v Siriji in vzpodbujali nizozemske džihadiste k oboroženemu boju”.

Obsojeni so zaradi oblikovanja kriminalne in teroristične organizacije in rekrutiranja predvsem ranljivih in dovzetnih mladih, še posebej v revni haaški četrti Schilderswijk.

Obsojenci večinoma izvirajo iz te četrti in so vsi vztrajali, da so nedolžni, češ da na podlagi svobode govora in verskih svoboščin lahko objavijo sporočila v podporo IS.

Tožilstvo je izrazilo zadovoljstvo z obsodbo kot precedenčnim primerom, ki bo odvrnil ostale od novačenja mladih za džihad, še poroča AFP.

Po uradnih podatkih je v Sirijo in Irak v boj odšlo najmanj 220 nizozemskih državljanov. Od teh se jih je v državo vrnilo 40, kakih več kot 40 pa naj bi jih umrlo v bojih.

STA


Najbolj brano