Na Mljetu bodo zgradili most, ki so ga porušili zaradi Tita

Na hrvaškem otoku Mljet v južni Dalmaciji bodo do konca leta obnovili kamniti most za pešce v tamkajšnjem narodnem parku. Most so porušili leta 1958, da je lahko nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito s svojo jahto priplul z odprtega morja do otočka Sveta Marija v Velikem jezeru na severu Mljeta.

Na hrvaškem otoku Mljet v južni Dalmaciji bodo do konca leta 
obnovili kamniti most za pešce v tamkajšnjem narodnem 
parku. Most so porušili leta 1958, da je lahko nekdanji 
jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito s svojo jahto priplul 
z odprtega morja do otočka Sveta Marija v Velikem jezeru na 
severu Mljeta. Foto: Wikipedia
Na hrvaškem otoku Mljet v južni Dalmaciji bodo do konca leta obnovili kamniti most za pešce v tamkajšnjem narodnem parku. Most so porušili leta 1958, da je lahko nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito s svojo jahto priplul z odprtega morja do otočka Sveta Marija v Velikem jezeru na severu Mljeta. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Starejši Mljetčani, ki jih povzemajo hrvaški mediji, trdijo, da so stari kamniti most ob vhodu v Veliko jezero pred 57 leti porušili pripadniki tedanje jugoslovanske vojske, domnevno na zahtevo Tita.

Jugoslovanski predsednik se je namreč odločil obiskati benediktinski samostan iz 12. stoletja na otoku Sveta Marija, lok kamnitega mostu pa ni bil ne dovolj visok ne dovolj širok, da bi lahko pod njim plula Titova jahta.

Nekaj let kasneje so jugoslovanski vojaki še poglobili vodni prehod med Velikim jezerom in Solinskim kanalom s treh na približno deset metrov, da bi lahko do omenjenega samostana, ki so ga spremenili v hotel, prišli turisti s svojimi plovili, je poročala Slobodna Dalmacija.

Projekt prenove mostu je bil pripravljen leta 2011. Hrvaška vlada je nato na seji prejšnji četrtek prižgala zeleno luč za gradbena dela v obmorskem pasu. Most bo dolg 17,6 metrov, širok in visok po 3,5 metra, stal pa naj bi 2,5 milijona kun (slabih 330.000 evrov).

Rekonstrukcija kamnitega mostu je sicer predvidena v okviru 45 milijonov kun (6,7 milijona evrov) vredne prenove v narodnem parku, ki letos šteje 55 let.

Kot piše v prostorskem načrtu občine Mljet, bodo zgradili kamniti most na kraju, kjer je nekoč že stal, ter uredili pešpoti, pristan in kopališče v Velikem jezeru. Načrtujejo tudi obnovo samostana, v katerem bodo med drugim uredili informacijsko-izobraževalni center.

Direktorica narodnega parka Mljet Marta Sršen Stražičić je za današnji Jutarnji list pojasnila, da bodo s kamnitim mostom povezali 11 kilometrov dolgo pešpot okrog Velikega jezera. Pričakuje, da bo most končan do konca leta.

STA


Najbolj brano