Na Mars morda tudi Slovenec

Organizatorji nizozemskega projekta Mars One, katerega zmagovalci naj bi prejeli enosmerne vozovnice na Mars, so zaključili drugo selekcijo kandidatov in v ponedeljek objavili seznam 100 srečnih izbrancev. Med tistimi, ki so korak bližje temu, da postanejo prvi ljudje na Marsu, ostaja tudi Slovenec Matej Sagmeister.

Med stoterico kandidatov za enosmerno vozovnico na Mars tudi Slovenec.
Med stoterico kandidatov za enosmerno vozovnico na Mars tudi Slovenec. 

AMSTERDAM > Skupno je bilo sprva prijavljenih več kot 200.000 kandidatov z vsega sveta. Po prvem krogu selekcije jih je nato ostalo 660, po drugem krogu, ki je temeljil na osebnem pogovoru zdravnika z vsakim od kandidatov preko spleta, pa jih v tekmi za nepovratno potovanje na rdeči planet ostaja le še 100. V vesolje naj bi jih sicer poslali od 24 do 40.

Kot so na spletni strani sporočili organizatorji projekta, je med izbranci - "ki ponujajo svetu bežen vpogled v to, kdo bodo raziskovalci modernega časa", kot jih je označil prvi mož projekta Bas Lansdorp - enako število moških in žensk, sicer pa jih je 39 iz Severne in Latinske Amerike, 31 iz Evrope, 16 iz Azije, sedem iz Afrike in sedem iz Oceanije.

Preostalo stoterico sedaj čakajo novi izzivi. Z naslednjimi krogi izbire bodo poskušali izbrati tiste, ki se lahko najbolje spopadejo z vsemi izzivi in mukami življenja na Marsu. Sposobnosti kandidatov bodo med drugim testirali v Zemeljski kopiji naselbine na Marsu, dokazati bodo tudi morali, da imajo pravi skupinski duh in dobro delajo v ekipi.

Kot izhaja s seznama, ki so ga objavili na spletni strani Mars One, v tekmi zaenkrat ostaja tudi 41-letni Sagmeister, z vzdevkom Zagi. Več o njemu in njegovih interesih je mogoče prebrati na spletni www.sagmeister.jp.

Začetki projekta Mars One sicer segajo že v leto 2011. Nizozemski start up podjetniki so si za cilj zadali, da z letom 2024 na Marsu začnejo vzpostavljati prvo stalno človeško naselbino.

Zaenkrat ni še nikomur uspelo poslati človeka na Mars in strokovnjaki dvomijo, da tamkajšnje razmere sploh dopuščajo kaj takega. Številni so zato glede cilja nizozemskih podjetnikov skeptični. Skupni stroški prve človeške odprave naj bi znašali več milijard dolarjev.

STA


Najbolj brano