Na Manhattnu odjeknila eksplozija

V newyorškem predelu Chelsea je okoli 2.30 zjutraj po srednjeevropskem času odjeknila močna eksplozija, ki je po zadnjih podatkih policije ranila najmanj 29 ljudi, od tega eno osebo huje. Policija je sporočila, da je eksplodirala naprava v smetnjaku na 23. ulici med 6. in 7. avenijo na Manhattnu.

New York Foto: STA
New York Foto: STA

NEW YORK > Policija je pozvala vse, ki so morda kaj opazili, da pokličejo na nujno številko. Močna eksplozija je zatresla okolico. Ljudje so se razbežali iz bližnjih restavracij in trgovin. Območje so kmalu obkolile policijske in gasilske enote. V preiskavi sodelujejo tudi zvezne policijske agencije.

Policija za zdaj ne more ne potrditi ali zanikati, ali je morda šlo za teroristični napad. Župan New Yorka Bill de Blasio je dejal, da ni pomembno, ali gre za terorizem, za kar sicer ni nobenega dokaza, ali kriminal, ker mesta in meščanov menda ne bo nihče ustrahoval. Mestne oblasti so zaradi eksplozije in preiskave zaprle promet s podzemno železnico in avtobusi v neposredni bližini.

Nekaj ur kasneje je policija preiskovala morebitno podobno eksplozivno napravo na 27. ulici, prav tako na zahodni strani Manhattna. Po poročanju ameriške televizije CNN so v bližini kraja eksplozije našli lonec na pritisk s kabli, ki je imel na zunanji strani z lepilnim trakom prilepljen črni predmet. Ni še znano, ali je najdba lonca na pritisk dejansko povezana z eksplozijo na Manhattnu.

Nek moški je v nakupovalnem središču v ameriški zvezni državi Minnesota z nožem zabodel osem ljudi, preden ga je policist ustrelil. Do incidenta je prišlo v soboto zvečer v kraju St. Cloud, motiv napadalca pa za zdaj še ni znan. Po navedbah policije je napadalec “omenjal Alaha”, a je še prehitro za kakršne koli zaključke. Kot je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal policijski načelnik Blair Anderson, je napadalec “vprašal najmanj eno osebo, če je muslimanske veroizpovedi, preden jo je napadel”. “Če je bil to teroristični napad ali ne, trenutno ne morem reči, ker tega preprosto ne vemo,” je poudaril.

V kraju Seaside Park v sosednji zvezni državi New Jersey je že v soboto zjutraj eksplodirala podobna eksplozivna naprava, prav tako v smetnjaku. Zaradi eksplozije so morali odpovedati dobrodelni tek, ranjenih pa ni bilo.

V eksploziji bombe na maratonu v Bostonu leta 2013 so umrli trije ljudje, več kot 250 jih je bilo ranjenih. Takrat sta eksplodirala dva, z eksplozivom napolnjena lonca na pritisk. Napad sta izvedla brata čečenskega porekla Tamerlan in Džohar Carnajev.

STA


Najbolj brano