Na Madžarsko v sredo vstopilo več kot 10.000 migrantov, na Hrvaško pa v osmih dneh 48.520

Na Madžarsko je v sredo vstopilo več kot 10.000 beguncev, kar je rekord. Kot je danes še sporočila madžarska policija, je večina prebežnikov, 9039, prišla prek Hrvaške, iz Srbije sta prišla 102, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarski premier Viktor Orban je danes znova branil 
odločitev o postavitvi ograje na meji s Srbijo in Hrvaško, s 
katero želi Budimpešta zajeziti dotok migrantov, ki še naprej 
prihajajo v Evropo preko Grčije. Foto: STA
Madžarski premier Viktor Orban je danes znova branil odločitev o postavitvi ograje na meji s Srbijo in Hrvaško, s katero želi Budimpešta zajeziti dotok migrantov, ki še naprej prihajajo v Evropo preko Grčije. Foto: STA

BUDIMPEŠTA > S tem je padel rekord s 14. septembra, tik pred zaprtjem meje s Srbijo, ko je v državo prispelo 9380 beguncev.

Večina beguncev, ki pridejo na Madžarsko, z vlaki odpotuje proti Avstriji. V avstrijsko zvezno deželo Gradiščanska je v sredo vstopilo 5900 prebežnikov, od polnoči pa še 2200. Iz Avstrije begunci večinoma odpotujejo naprej proti severu, večina jih želi v Nemčijo in na Švedsko.

Madžarski premier Viktor Orban je danes znova branil odločitev o postavitvi ograje na meji s Srbijo in Hrvaško, s katero želi Budimpešta zajeziti dotok migrantov, ki še naprej prihajajo v Evropo preko Grčije. “Če ta možnost ni priljubljena, jih lahko spustimo tudi skozi državo proti Avstriji in Nemčiji,” je dejal. Kot je še poudaril v Bruslju po izrednem vrhu EU o begunski krizi, je avstrijski kancler Werner Faymann nedvoumno dejal, da naj Madžarska begunce raje pusti iti skozi državo, če je ograja edini način, da bi jih zadržali, še poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da je od prejšnje sredo do 6. ure danes na Hrvaško iz Srbije izven uradnih mejnih prehodov prišlo približno 48.520 migrantov in beguncev. Hrvaški mediji poročajo, da je danes na skrajnem vzhodu države iz Srbije prišlo nekaj manj kot 2000 ljudi.

Migranti in begunci še naprej prihajajo mimo mejnih prehodov s Srbijo predvsem na območju občine Tovarnik. Hrvaški policisti jih potem peljejo približno deset kilometrov stran v začasni namestitveni center v Opatovcu, kjer je bilo po Ostojićevih besedah davi okoli 2500 ljudi.

Za muslimanske vernike so organizirali tudi molitev ob začetku bajrama.

Hrvaški mediji poročajo, da je danes na Hrvaško prispelo nekaj manj kot 2000 beguncev, med njimi pa je bilo dve tretjini moških. Otrok in žensk naj bi bilo približno 600.

Hrvaška organizirano z avtobusi in vlaki begunce, ki jih registrira v Opatovcu, vozi proti Madžarski. Do srede naj bi jih prepeljala več kot 40.000, manjši del tudi v Slovenijo. Zaradi vse slabšega vremena razmišljajo o možnosti, da bi begunce sprejemali tudi v začasnem namestitvenem centru v Belem Manastiru, kjer so zidana poslopja.

Hrvaške železnice so danes sporočile, da so iz Tovarnika proti Botovu ob madžarski meji poslali še dva vlaka z begunci.

Na grško-makedonski meji na tisoče migrantov

Na meji med Makedonijo in Grčijo je davi čakalo več kot 4000 beguncev, ki želijo v Severno in Zahodno Evropo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kakih 3400 beguncev se je v sredo odpravilo na pot čez Makedonijo, od meje z Grčijo proti meji s Srbijo.

Po poročanju makedonskih medijev je na železniško postajo v kraju Idomeni ob meji z Makedonijo v zadnjih 24 urah prispelo več kot sto avtobusov s prebežniki. Kot navajajo očividci, makedonske oblasti begunce v državo spuščajo v skupinah po 50 naenkrat.

Rdeči križ in nevladne organizacije so sporočili, da je iz sprejemnega centra v Gevgeliji ob meji z Grčijo proti kraju Tabanovce na meji s Srbijo v sredo odpotovalo kakih 3400 beguncev. Kot poroča makedonska tiskovna agencija MIA, se jih je med njimi več kot 2000 na pot odpravilo z vlakom, ostali pa z avtobusi in taksiji.

Tudi v Grčijo prihajajo vedno novi in novi begunci. Kot je danes sporočila grška obalna straža, je v grško pristanišče Pirej tako v sredo in danes prispelo še 4000 prebežnikov, ki so v državo vstopili na otokih v Egejskem morju.

STA


Najbolj brano