Osumljeni za tragedijo z begunci v Avstriji ostajajo v priporu

Sodišče v kraju Kecskemet na Madžarskem je danes sklenilo, da bo četverica osumljenih za smrt 71 beguncev v tovornjaku, ki so ga v četrtek odkrili na avtocesti južno od Dunaja, v priporu ostala najmanj do 29. septembra, je po zaslišanju povedal glavni sodnik Ferenc Bicskei.

Na sodišču v kraju Kecskemet na Madžarskem se je začelo 
zaslišanje četverice osumljenih za smrt 71 beguncev v 
tovornjaku, ki so ga v četrtek odkrili na avtocesti južno od 
Dunaja.
Na sodišču v kraju Kecskemet na Madžarskem se je začelo zaslišanje četverice osumljenih za smrt 71 beguncev v tovornjaku, ki so ga v četrtek odkrili na avtocesti južno od Dunaja. 

KECSKEMET > Pripor se lahko tudi po tem datumu še podaljša. Za to se lahko sodnik odloči, četudi v tem času še ne bodo vložene obtožnice proti osumljenim, če presodi, da obstaja utemeljen razlog, je pojasnil tiskovni predstavnik sodišča Szabolcs Sarkozy.

Po prepričanju policije je med štirimi osumljenci, ki so jih aretirali v petek na Madžarskem, tudi voznik tovornjaka. Gre sicer za tri Bolgare in Afganistanca, ki so stari 29, 30, 50 in 28 let.

Tožilstvo je zahtevalo, da osumljeni po današnjem zaslišanju ostanejo v priporu zaradi "izjemne narave zločina, smrti tihotapljenih oseb ter izvedbe kriminalnega dejanja tihotapljenja ljudi na način poslovne dejavnosti".

Osumljeni so po oceni avstrijske policije manj pomembni člani ene od številnih tihotapskih mrež, ki prežijo na tisoče migrantov, ki se skušajo prebiti v Evropo.

V Avstriji se medtem nadaljuje preiskava tragedije, v kateri je umrlo 71 ljudi, domnevno Sircev. Kot poročajo avstrijski mediji, se preiskava zdaj osredotoča na določitev natančnega časa in vzroka smrti žrtev. Obdukcije naj bi trajale več dni. Tovornjak s trupli so odkrili v četrtek, žrtve pa naj bi se domnevno zadušile.

Če bo preiskava pokazala, da so bili ljudje mrtvi že v času, ko je tovornjak prispel v Avstrijo, bo glavno odgovornost za preiskavo tragedije prevzela Madžarska.

Po izračunih avstrijskega časnika Oesterreich so se ljudje zadušili dobro uro po tistem, ko so jih zaprli v hladilni tovornjak, in to najprej otroci. V prostoru, velikem 15 kvadratnih metrov, je bilo namreč zaprtih 71 oseb.

STA


Najbolj brano