Na Madžarskem ostrejša zakonodaja glede nezakonitih prestopov meje

Na Madžarskem začenja v torek veljati ostrejša zakonodaja glede prestopov meje, ki za nezakonit vstop v državo predvideva do treh let zaporne kazni. Meja s Srbijo bo za begunce po novem skorajda povsem zaprta, na številna vprašanja glede napovedanih ukrepov pa za zdaj madžarske oblasti še niso dale dokončnih odgovorov.

Skupaj je letos po oceni madžarskih oblasti v državo prišlo že 
175.000 beguncev.
Skupaj je letos po oceni madžarskih oblasti v državo prišlo že 175.000 beguncev. 

BUDIMPEŠTA > Nova zakonodaja je bila spričo navala beguncev v državo v madžarskem parlamentu sprejeta po hitrem postopku. Najpomembnejše novo določilo, ki ga prinaša, je opredelitev nezakonitega prestopa meje kot kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporno kaznijo do treh let, medtem ko se je doslej obravnaval kot prekršek.

Pet let zapora medtem grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo. Določilo je namenjeno beguncem, ki bi prerezali žičnato ograjo na meji, da bi lahko vstopili iz Srbije na Madžarsko. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ograjo postavljajo tudi zaporniki

Učinkovito uveljavitev novih ukrepov bo Madžarski omogočila ograja na 175-kilometrski meji s Srbijo, ki jo želijo oblasti s pomočjo vojske zelo hitro dokončati. Doslej je namreč postavljena le začasna ograja, ki jo bo nadomestila štiri metre visoka ograja iz žične mreže.

Madžarska si prizadeva zapreti tudi zadnje odprte točke vstopa v državo in je na mejo napotila celo zapornike, ki pri kraju Röszke postavljajo mrežo prek železniških tirov, ki iz Srbije vodijo na Madžarsko. Tisoči beguncev so v zadnjih dneh za prehod uporabili prav tamkajšnje luknje v mreži.

Brez registracije ne bo vstopa v državo

Po dokončnem zaprtju meje se po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA odpira več vprašanj v zvezi z uveljavljanjem določil novega zakona, tako s področja obravnave beguncev, ki bodo vendarle želeli zaprositi za azil na Madžarskem, kot glede sodnih postopkov proti tistim, ki bodo nezakonito prestopili mejo.

Že sicer množičen naval beguncev, ki na Madžarsko prispejo prek Srbije, do tam pa iz Grčije prek Makedonije, se je v dneh pred uveljavitvijo nove zakonodaje še okrepil. Dnevno jih je prispelo prek 4000, v nedeljo celo več kot 5000. Skupaj je letos po oceni madžarskih oblasti v državo prišlo že 175.000 beguncev.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, naj bi se begunci še pred prehodom meje registrirali pri madžarskih oblasteh. Prav s tem namenom bodo uslužbenci imigracijskih oblasti na več točkah na meji čakali na morebitne begunce. Na območju bodo tudi človekoljubne organizacije, ki bodo lahko oskrbele begunce.

Kdor se ne bo registriral, ne bo mogel vstopiti v državo. Tiste, ki bodo zaprosili za azil, pa naj bi prepeljali v begunski center na Madžarskem, kjer bi morali počakati na določitev o njihovi prošnji.

Za nezakonite prestope meje hitri postopki na sodišču

Madžarski Index, ki ga povzema spletni EurActiv, poroča, da naj bi begunce v vsakem primeru vračali v Srbijo, češ da bi morali za azil zaprositi tam, saj da gre za varno državo. V nasprotnem primeru bi lahko Srbija izgubila status kandidatke za članstvo, naj bi domnevali v Budimpešti.

Tistim, ki bodo v državo vstopili nezakonito, naj bi po pisanju dpa po hitrem postopku sodili na sodišču v mestu Szeged. Oblasti dnevno računajo z več kot sto razsodbami, po katerih bodo lahko obtožence bodisi zaprli bodisi izgnali. Predvidena je tudi možnost pritožbe.

Kontejnerska sodišča

Index v primeru sojenja piše o posebnih kontejnerskih sodiščih, ki bi jih v ta namen vzpostavili na meji, in dodaja, da naj obtoženci ne bi imeli dostopa do ustreznih prevodov. Po pisanju dpa podrobnosti glede tega sicer niso znane.

Prav tako v torek naj bi poleg tega madžarska vlada v zvezi z begunsko krizo odločala o razglasitvi izrednih razmer, nakar se 21. septembra v parlamentu obeta še glasovanje o napotitvi vojske na južno mejo.

Nova zakonodaja je po besedah madžarskega pravosodnega ministra Laszla Trocsanyja povsem v skladu z določili ženevske konvencije o beguncih. Njen 31. člen določa, da je prehod meje nezakonit, če oseba ne prihaja iz države, kjer je njeno življenje ogroženo, je dejal.

Visoki komisariat ZN za begunce je posvaril, da v skladu s temeljnimi načeli konvencije velja, da se ne sme nikogar preganjati zaradi nezakonitega prehoda meje, če želi zaprositi za azil, piše APA.

STA


Najbolj brano