Na Kosovu spopadi med protestniki in policijo zaradi zaslišanja poslanca

Kosovska policija je v ponedeljek zvečer uporabila solzivec proti približno 200 protestnikom, ki so metali kamenje in razbijali okna na policijski postaji, na kateri je potekalo zaslišanje poslanca opozicijske Samoopredelitve Albina Kurtija. Ta je minuli teden v parlamentu v protest proti dogovoru s Srbijo uporabil solzivec.

Albin Kurti Foto: Youtube.Com
Albin Kurti Foto: Youtube.Com

PRIŠTINA > Medtem ko je bil Albin Kurti pridržan na zaslišanju, so se protestniki, vključno z opozicijskimi poslanci, zbrali pred policijsko postajo v Prištini in jo obmetavali s kamni. Policija je v prizadevanjih, da bi razgnala množico, uporabila solzivec. Še pred tem so bili po navedbah policije v spopadih ranjeni trije protestniki in sedem policistov.

Kurti je kasneje lahko zapustil postajo in je zbranim podpornikom dejal, da se vidijo na naslednjem zborovanju. “Ne bomo se vdali. Ostanimo enotni,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kurti je na čelu nasprotovanja dela politike dialogu, ki ga Kosovo vodi s Srbijo, še posebej nedavnemu dogovoru, ki predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Po mnenju opozicije bo ta korak še poglobil etnične delitve in okrepil vpliv Srbije na Kosovu.

Nasprotniki dogovora so v zadnjem času na različne načine motili seje parlamenta, metali so jajca in piskali s piščalkami. Minuli četrtek je Kurti v parlamentu odvrgel solzivec, zaradi česar sta dva poslanca omedlela. Incident so obsodili vlada in tuja veleposlaništva v državi.

STA


Najbolj brano