Na Korziki napeto po spopadu z migrantskimi družinami

Na francoskem otoku Korzika so v nedeljo potekale demonstracije, potem ko je bilo v soboto v spopadu med mladimi Korzičani in družinami severnoafriškega porekla ranjenih pet ljudi, trije avtomobili pa so bili sežgani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

AJACCIO > V drugem največjem mestu na tem sredozemskem otoku Bastia se je v nedeljo na protestih zbralo okoli 500 ljudi, potem ko je dan pred tem v bližnjem kraju Sisco na severu otoka prišlo do pretepa.

Delegacijo protestnikov so sprejeli predstavniki lokalnih oblasti, ob njeni vrnitvi pa so zbrani vzklikali “K orožju! Tja gremo, ker je naš dom”. Policija jim je preprečila, da bi šli v četrt Lupino, kjer je večinska migrantska skupnost iz Severne Afrike. Za to je poskrbelo okoli sto policistov, po poročanju britanskega BBC pa je policija odgovorila tudi s solzivcem, ko je proti njim poletelo kamenje.

Tožilstvo je sporočilo, da je v soboto v kraju Sisco spor izbruhnil med člani treh družin severnoafriškega porekla in mladimi lokalnimi prebivalci. Med spopadom so metali kamenje in steklenice, tri avtomobile so sežgali, preden je policija uspela vzpostaviti red.

Dekle, ki je bila priča spopadu, je udeležencem nedeljskega shoda dejala, da je spopad izbruhnil, ko so turisti fotografirali več žensk, ki so se kopale v burkini kopalkah. Skupina mladih migrantskega izvora jih je žalila, nato pa je prišlo več starejših Severnoafričanov s sekirami, da bi zaščitili svoje družine na plaži. Tam naj bi napadli skupino mladih Korzičanov, starih med 15 in 18 let. Nato so se na ulice podale družine mladih Korzičanov in se spopadle s Severnoafričani. Dva Korzičana naj bi bila po njenih navedbah ranjena s harpuno, poroča AFP, ki dodaja, da njenih navedb ni bilo moč preveriti.

Po njenih besedah naj bi Severnoafričanke prerezale več avtomobilskih gum, lokalni prebivalci pa so požgali dva avtomobila, enega, ki je prav tako pripadal migrantskim družinam, pa so prevrnili.

V spopadih je bilo ranjenih pet ljudi, ki so jih vse že izpustili iz bolnišnice. Nikogar niso aretirali.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je obsodil nasilje in obljubil podrobno preiskavo in aretacijo odgovornih.

Do spopadov je prišlo v času visoke napetosti v Franciji po vrsti terorističnih napadov, za katere je odgovornost prevzela držihadistična Islamska država, nazadnje v Nici, ki je zahteval 85 življenj.

Minuli mesec so korziški poslanci pozvali francosko vlado, naj zapre radikalne mošeje na otoku, potem ko je prepovedana korziška paravojaška skupina zagrozila islamskim skrajnežem s povračilnimi ukrepi, če bi izvedli napad na otoku.

Decembra lani so jezni protestniki na Korziki razdejali muslimanski prostor za molitev in uničili več kopij Korana po napadu na gasilce, za katerega so krivili mlade arabskega porekla.

Pred dnevi je precej razburjenja povzročila odločitev oblasti v francoskem letoviškem mestu Cannes, da iz varnostnih razlogov prepovedo burkinije, kopalke, zasnovane za muslimanke, ki omogočajo, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala. Sodišče je v soboto prepoved potrdilo.

Za prepoved burkinijev se je danes odločil tudi župan vasi Sisco na Korziki. Prepoved bo veljala od torka. To je tako že tretji francoski kraj, ki se je odločil za prepoved teh kopalk za muslimanke. Po Cannesu se je namreč za njihovo prepoved v soboto odločilo še eno letovišče na Azurni obali, Villeneuve-Loubet.

STA


Najbolj brano