Na Kitajskem odprli prvo hitro železnico do Xinjianga

Na Kitajskem so danes slovesno odprli prvo hitro železniško povezavo do najbolj zahodne kitajske province Xinjiang. Hitri vlak bo povezoval njeno glavno mesto Urumqi in skoraj 1800 kilometrov oddaljeno prestolnico sosednje province Gansu, mesto Lanzhou.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PEKING > Železniška proga med prestolnicama je po navedbah kitajske tiskovne agencije Xinhua dolga 1776 kilometrov, vlaki pa naj bi po njej vozili s hitrostjo do 250 kilometrov na uro.

Današnji odhod vlaka z železniške postaje v Lanzhouu, na katerem je bilo 622 potnikov, je prenašala tudi državna kitajska televizija CCTV. Hitri vlak bo pot do ene najbolj oddaljenih in najrevnejših kitajskih provinc, ki vodi prek gorovja Qilian, prevozil v manj kot 12 urah oziroma v polovico krajšem času, kot je pot trajala doslej.

Kitajske oblasti želijo vzpostaviti novo t.i. Svileno pot, pri čemer bi Xinjiang, ki meji na Indijo, Pakistan, Afganistan, Kazahstan, Rusijo in Mongolijo, postal pomembno prometno križišče za trgovino v osrednji Aziji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Xinjiangu, ki zavzema šestino celotne površine Kitajske, živi 22 milijonov ljudi, od tega večinoma manjšinski Ujguri in številne druge muslimanske etnične skupine. V minulih desetletjih si je Peking prizadeval, da bi območje poselili z večinskim kitajskim prebivalstvom Han. Med obema skupinama pogosto prihaja do sporov, zaradi česar velja Xinjiang za konfliktno območje, navaja dpa.

Nova hitra železniška povezava do Xinjianga je le ena od številnih, ki so jih odprli na Kitajskem v tem mesecu. Eden pomembnejših je bil nov hitri vlak med kitajskima metropoloma Šanghaj in Guangzhou na vzhodu države, ki je skrajšal vožnjo s 16 na sedem ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano