Na Kitajskem moški umrl zaradi kuge

Iz strahu pred izbruhom bubonske kuge so kitajske oblasti zaprle mesto Yumen na severozahodu države, za 151 tamkajšnjih prebivalcev pa odredile karanteno. Takšno odločitev so v mestu v provinci Gansu sprejeli, ker je zaradi bubonske kuge prejšnji teden umrl neki moški.

Kugo na Kitajskem obravnavajo kot infekcijsko bolezen razreda A, kar pomeni, da jo obravnavajo kot najhujšo bolezen Foto: Wikipedia
Kugo na Kitajskem obravnavajo kot infekcijsko bolezen razreda A, kar pomeni, da jo obravnavajo kot najhujšo bolezen Foto: Wikipedia

PEKING > Kakih 30.000 prebivalcev Yumena tako ne sme zapustiti domačega kraja, policija je okrog njega postavila cestne zapore, voznikom pa odredila, naj si najdejo drugo pot. Del mesta so popolnoma osamili, zaprli pa so tudi tri predele mesta Chijin, ki leži kako uro daleč.

Kitajski mediji so že pred dnevi poročali o smrti 38-letnega moškega, ki je za bubonsko kugo umrl pred tednom dni, potem ko je našel mrtvega svizca, ki ga je nato razkosal in z njim nahranil svojega psa.

V karanteni vsi, ki so bili v stiku z moškim

Že isti dan naj bi dobil hudo vročino, ko se je njegovo stanje še poslabšalo, pa so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je prejšnjo sredo umrl. Kitajski mediji ne poročajo, ali je zbolel tudi njegov pes.

Prav tako ne poročajo o novih primerih bolezni, so pa za 151 ljudi v Yumenu, ki so bili z umrlim v stiku, odredili karanteno. Za zdaj nihče med njimi ne kaže znakov bolezni. Karantena velja tudi za bolnišnico, kjer so moškega zdravili.

Kugo na Kitajskem obravnavajo kot infekcijsko bolezen razreda A, kar pomeni, da jo obravnavajo kot najhujšo bolezen.

Na Kitajskem se je za razliko od Evrope, kjer je kuga kosila v srednjem veku, v drugi polovici 19. stoletja pojavila tako imenovana moderna kuga, zaradi katere je v 20 letih umrlo približno 10 milijonov ljudi.

Zaradi bubonske kuge, znane kot črna smrt, je v srednjeveški Evropi umrlo 25 milijonov ljudi.

V današnjim časih se kuga pojavlja le redko, v večini primerov v delih Afrike ali Azije.

O zadnjem primeru bubonske kuge v tudi tokrat prizadetem mestu Yumen so poročali leta 1977, sicer pa so v provinci Gansu v zadnjem desetletju zabeležili najmanj pet primerov kuge.

Tudi leta 2012 je bil vpleten svizec

O moškem, ki je umrl zaradi kuge, so jeseni 2012 poročali tudi iz kraja Litang v provinci Sečuan na jugozahodu Kitajske. Žrtev je našla mrtvega svizca in ga skupaj z drugimi vaščani pojedla.

Gre za bakterijsko bolezen, ki večinoma prizadene glodalce, širijo pa jo bolhe. Ljudje se okužijo z ugrizom okuženih bolh, nato pa se pri njih razvije bubonska kuga. Ko bakterije prizadenejo pljuča, se lahko okužba začne širiti tudi med ljudmi.

Ob zgodnjem odkritju se bubonska kuga danes uspešno zdravi z antibiotiki, če pa so prizadeta pljuča, je stopnja smrtnosti visoka, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije.

STA


Najbolj brano