Na Kitajskem lani za 129 milijard dolarjev investicij

Globalne tuje neposredne investicije so lani upadle, svoj položaj med najpomembnejšimi investitorkami pa krepijo azijska rastoča gospodarstva, kaže Svetovno investicijsko poročilo, ki ga pripravlja Konferenca Združenih narodov za trgovino in razvoj (Unctad). Investicije slovenskih podjetij so praktično zamrle, več je vhodnih vlaganj.

 Foto: Internet
Foto: Internet

LJUBLJANA > Globalni tokovi tujih neposrednih investicij so lani upadli za 16 odstotkov na 1230 milijard dolarjev. Padec v Unctadu pripisujejo šibkosti globalnega gospodarstva, politični negotovosti in okrepljenim geopolitičnim tveganjem.

Največ investicij so pritegnila razvijajoča se gospodarstva - vhodne investicije v te države so se lani okrepile za dva odstotka na rekordnih 681 milijard dolarjev. Na drugi strani se razvite države še naprej soočajo z nizkim pritokom tujih neposrednih investicij; te so upadle za 28 odstotkov na 499 milijard dolarjev.

Med posamičnimi državami je bila po prilivih tujih neposrednih investicij na prvem mestu Kitajska s 129 milijardami dolarjev. Sledili so Hongkong, ZDA, Velika Britanija in Singapur. Med prvimi 10 prejemnicami tujih neposrednih investicij je pet držav iz vrst razvijajočih se gospodarstev, iz Evrope prihajata dve (Velika Britanija in Nizozemska).

Prav tako so rekordno raven dosegle izhodne investicije razvijajočih se gospodarstev. Razvijajoča se Azija tako sedaj v tujino vlaga več kot katera koli druga regija. Tudi devet od 20 največjih investitork prihaja iz vrst držav v razvoju ali tranzicijskih držav, čeprav na vrhu vztrajajo ZDA. Iz Evrope najpomembnejša investitorka v tujino ostaja Nemčija.

“Ne gre več za menjavo sever-jug, ampak jug-jug in jug-sever, če govorimo v tradicionalni terminologiji. Daleč najpomembnejše investitorke so hitro rastoče azijske države,” je ob predstavitvi poročila v Ljubljani danes poudarila Andreja Jaklič z ljubljanske fakultete za družbene vede. Krepitev deleža razvijajočih se držav napoveduje pomembne geopolitične spremembe. “To so glede na pretekla leta kar intenzivni premiki,” je ocenila Jakličeva.

Evropi v tej globalni tekmi ne kaže dobro. Za prevzeme in združitve je bila stara celina zanimiva po krizi, ko so številna podjetja postala prevzemne tarče. “Dejstvo pa je, da so davčna bremena in poslovno okolje relativno kompleksna v primerjavi z rastočimi azijskimi gospodarstvi. Tu se stvari premikajo počasi,” je izpostavila Jakličeva.

Ob tem so evropska podjetja - z izjemo nemških - zmanjšala investicijsko aktivnost in v številnih primerih tudi prodajne rezultate. Gre namreč za leta reform in prestrukturiranj. “Investicijske tokove še vedno imamo, a glede na rasti, ki se dogajajo drugje po svetu, je Evropa zaspana gospa,” je opozorila Jakličeva.

Glede na obliko investicij so sicer lani v globalnem smislu upadle greenfield investicije, narasla pa je aktivnost prevzemov in združitev. Gledano po sektorjih je bilo znova najbolj aktivno dogajanje v storitvenem sektorju, na katerega je odpadlo 63 odstotkov vseh investicij.

Multinacionalna podjetja še naprej povečujejo tako zaposlenost kot svoja sredstva. Skupaj z naklonjenostjo investiranju to v prihodnjih letih obeta rast vlaganj. UNCTAD v letu 2015 pričakuje krepitev investicij za okoli 11 odstotkov, v letu 2016 pa za okoli osem odstotkov. Pogoj je seveda odsotnost večjih gospodarskih in političnih pretresov v svetu.

Pri Sloveniji je bilo lansko leto na področju investicij ugodnejše na ravni prilivov - teh je bilo za 1,56 milijarde dolarjev. Odlivov pa je bilo zelo malo. “Izhodna investicijska aktivnost je v zadnjih letih zelo šibka,” je opozorila Jakičeva in dodala, da so slovenska podjetja na tem področju ohromljena. V prihodnje bo pri nas veliko odvisno od nadaljevanja postopkov privatizacije oziroma prodaj.

Jakličeva je opozorila še, da prodajo podjetij pri nas neupravičeno spremlja negativna podoba, saj so rezultati številnih podjetij v tuji lasti dobri. Kot je dodala, pa tudi slovenska podjetja svojo aktivnost selijo v tujino na različne načine - na primer z odpiranjem podjetij na drugi strani meje, problematičen je tudi beg možganov.

Rezultati ankete, ki jo redno pripravljata center za mednarodne odnose na fakulteti za družbene vede in agencija Spirit, ob tem kažejo, da 70 odstotkov tujih podjetij v Sloveniji še vedno opaža poslabšanje položaja države kot lokacije za tuje investicije. “Tuji vlagatelji vidijo Slovenijo kot državo, kjer se stvari počasi premikajo in kjer so v ospredju že 10 let ene in iste ovire - tog trg dela, obremenitve na visoko usposobljeno delo in plačilna nedisciplina,” je opozorila Jakličeva.

Kot je še dodala, so tuja podjetja v Slovenijo doslej prihajala zaradi visoko usposobljene delovne sile in ugodnega razmerja med ceno in usposobljenostjo kadrov. “Tu pa Slovenija blazno izgublja,” je opozorila. Po eni strani so visoko kvalificirani delavci pri nas močno obdavčeni, po drugi strani pa se soočamo z intenzivnim begom možganov oziroma selitvijo najbolj sposobnih mladih kadrov v tujino.

Ob tem pa ankete kažejo na še eno težavo, ki se prej ni pojavljala. “Delovna etika se po raziskavah sodeč v Sloveniji slabša,” je opozorila Jakličeva.

STA


Najbolj brano