Na Kitajskem konec politike enega otroka

Na Kitajskem je danes uradno konec politike enega otroka. Sprejet je bil namreč zakon, ki parom dovoljuje, da imajo tudi drugega otroka. Zakon bo v veljavo stopil 1. januarja.

Fotografija je simbolična. Foto: Theguardian.Com
Fotografija je simbolična. Foto: Theguardian.Com

PEKING > Konec politike enega otroka, ki je veljala tri desetletja, je konec oktobra napovedala kitajska komunistična partija, danes pa je bil sprejet še ustrezen zakon.

Partija se je za ukrep odločila zaradi hitrega staranja kitajskega prebivalstva. Vsi poročeni pari bodo lahko imeli poslej dva otroka, še vedno pa ostajajo omejitve za morebitne nadaljnje otroke.

Po ocenah strokovnjakov sicer Kitajska z novo politiko ne bo uspela rešiti problema staranja prebivalstva, tudi zato ker je ukrep prišel prepozno.

Pristojna komisija kitajskega ljudskega kongresa je danes sprejela sporen protiteroristični zakon, ki bi lahko po mnenju kritikov omejeval svobodo mišljenja. Potrdila je tudi vzpostavitev državnega nadzornega mehanizma. Novi zakon med drugim določa, da bodo morala tuja tehnološka podjetja kitajski vladi omogočiti dostop do šifrirnih ključev in zadnjih vrat svojih programov. Kitajska pa bo tako lahko vdirala v osebno sfero uporabnikov.

Že pred dvoma letoma so politiko enega otroka nekoliko zrahljali, saj so dovolili, da ima par dva otroka, če je bil eden od staršev edinec, a se je za drugega otroka odločilo malo parov.

Politiko enega otroka so na Kitajskem uvedli konec 70. let prejšnjega stoletja zaradi hitrega naraščanja prebivalstva. Rast prebivalstva se je upočasnila, a je imel ukrep tudi številne negativne posledice, med drugim se je zaradi selektivnih splavov porušilo razmerje med spoloma.

Tako je bilo leta 2014 na sto deklic rojenih 116 dečkov, medtem ko je običajno razmerje 100 proti 105.

Na Kitajskem danes živi več kot 1,3 milijarde ljudi.

STA


Najbolj brano