Na Kitajskem gradijo največjo tovarno za kloniranje živali

Na Kitajskem gradijo največjo tovarno za kloniranje živali na svetu, v kateri bodo "proizvajali" pse, konje in do milijon glav govedi na leto, poročajo tamkajšnji mediji. Znanstveniki in uporabniki svetovnega spleta so izrazili dvom, da bodo kitajski potrošniki jedli klonirano meso.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PEKING > V 200 milijonov juanov (29 milijonov evrov) vrednem obratu v Tianjinu bodo med drugim laboratoriji za kloniranje in genska banka. V projektu sodelujejo kitajsko biotehnološko podjetje Boyalife in južnokorejsko podjetje Sooam Biotech ter dva kitajska raziskovalna inštituta.

V tovarni bodo med drugim razvijali pse za domače ljubljenčke in policijo, dirkalne konje in govedo, ki jih bodo prodajali na trgu. Proizvodnja se bo začela prihodnje leto, sprva bo zmogljivost 100.000 zarodkov govedi na leto, postopoma pa jo bodo povečali na milijon.

"Kitajski kmetje ne morejo vzrediti dovolj goveda, da bi zadostili povpraševanju," je povedal prvi mož družbe Boyalife Xu Xiaochun.

Uporabniki spletnih družbenih omrežij so izrazili dvom, da bodo kitajski potrošniki jedli klonirano meso. Ob tem so opozorili, da bo tovarna stala blizu prizorišča eksplozij v skladiščih kemikalij, v katerih je avgusta umrlo 165 ljudi. Poleg tega kitajsko pretresajo številni škandali z varnostjo hrane.

"Bodo to meso prodajali v Južni Koreji ali na Kitajskem? Če ga bodo na Kitajskem, naj ga najprej poizkusijo naši voditelji," je zapisal nek uporabnik svetovnega spleta.

Profesor živilstva na kitajski agronomski univerzi Zhu Yi je dejal, da med klonirano in pravo govedino ne bo skoraj nobene razlike, vendar pa klonirano meso ne bi smelo na police brez resne ocene tveganj in večkratnih eksperimentov.

Kitajska je začela klonirati živali leta 2000, štiri leta po tistem, ko se je na Škotskem skotila ovca Dolly, prva žival, ki so jo klonirali iz celice odrasle živali.

STA


Najbolj brano