Na Kanarskih otokih v strahu pred naftnim madežem

Kanarskim otokom po potopu ruske ribiške ladje grozi naftni madež. Ladja Oleg Najdenov je v soboto v pristanišču v Las Palmasu zagorela, zato so jo odvlekli na odprto morje, kjer je v sredo zjutraj potonila. Na ladji je bilo 1400 ton goriva. Kraj potopa, kjer naj bi bilo videti naftne madeže, spremljajo z opazovalnimi ladjami in letali.

Na Kanarskih otokih se bojijo, da bi obalo dosegel naftni 
madež.
Na Kanarskih otokih se bojijo, da bi obalo dosegel naftni madež. 

MADRID > Ruska ladja, dolga 108 metrov, je potonila na morsko dno na globini okoli 2400 metrov, okoli 25 kilometrov južno od letovišča Maspalomas, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot pišejo spletni kanarski mediji, so s kraja potopa poročali o močnem vonju po nafti in naftnih madežih na površju. Oblasti so zato izdale uradno opozorilo, a hkrati vztrajajo, da so možnosti večjega onesnaženja minimalne.

Kraj potopa opazujejo ladje in letala, tja so napotili tudi čolne in plavajoče pregrade, da bi lahko prestregli morebitno razlitje. Na otočju se kljub temu bojijo večje katastrofe, predvsem če bi ladijski trup zaradi pritiska na 2400 metrov globine počil.

Na Kanarske otoke je odpotovala tudi španska ministrica za javna dela Ana Pastor, ki bo prevzela nadzor nad občutljivo operacijo. Ministrica je bila takoj deležna očitkov, ker so se odločili gorečo ladjo odvleči na odprto morje, namesto da bi težavo rešili v pristanišču v Las Palmasu.

STA


Najbolj brano