Na Islandiji devet bančnikov poslali v zapor

Islandsko višje sodišče je devet bančnikov obsodilo na skupno 46 let zapora zaradi bančnih malverzacij, ki so med drugim privedle do zloma islandskega bančnega sistema.

 Foto: STA
Foto: STA

REYKJAVIK > Devet obsojenih bančnikov je bilo zaposlenih v banki Kaupthing s sedežem v Reykjaviku, ki je imela svoje izpostave v 13 državah. Banka se je agresivno širila, nato pa se je pod bremenom dolgov leta 2008 sesula in s seboj na dno potegnila tudi islandsko gospodarstvo. Obsojeni so uradno krivi tržne manipulacije, ki je sprožila usodni tok dogodkov, piše 24ur.com.

Islandija se je na krizo odzvala povsem drugače kot ostale evropske države in ZDA, kjer so banke dokapitalizirali z davkoplačevalskim denarjem, njihovi vodilni ljudje pa so jo odnesli brez kazni in si še naprej izplačevali neupravičeno visoke dodatke. Na Islandiji so banko nacionalizirali in rešili prihranke domačinov, medtem ko so tujci ostali brez njih, vodilni bančniki pa so morali za svoje nepremišljene odločitve dejansko odgovarjati, še dodaja spletni portal.

Spletno uredništvo


Najbolj brano