Na Hvaru je ponoči padlo 142 litrov dežja na kvadratni meter

Prebivalcem mest na dalmatinskih otokih Hvar, Vis in Brač sta močan dež in toča minulo noč povzročila velike težav. V mestu Hvar je okoli ponoči padlo več kot 142 litrov dežja na kvadratni meter, kar je bilo največ od decembra 1858. Z otoka Vis poročajo, da je v 24 urah ponekod na otoku padlo tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Otok Hvar Foto: Marica Uršič Zupan
Otok Hvar Foto: Marica Uršič Zupan

ZAGREB > V mestu Hvaru so v preteklih 24 urah namerili rekordno količino dežja za december v zadnjih več kot 150 letih. Absolutni hvarski rekord je iz oktobra 1881, ko je padlo 172,7 litrov dežja na kvadratni meter, so poudarili v hrvaškem hidrometeorološkem zavodu.

Gasilci so imeli veliko dela tako na Hvaru kot na Visu, kjer je bilo poplavljenih več stanovanjskih in poslovnih objektov kot tudi šol.

Viška dopisnica hrvaškega radia Split je danes poročala, da so bile ulice v mestu Vis primerne za "rafting na divjih vodah". Poleg dežja je mesto prizadela tudi toča.

Na drugem koncu otoka, v Komiži, je padlo približno 66 litrov dežja na kvadratni meter. Poplavljeno je bilo tudi viško polje sredi otoka kot tudi nekatere prometnice, je objavil lokalni portal mojotokvis.com.

Zaradi močnega ciklona sta bila minulo noč pod vodo deloma tudi otok Brač in širše območje Splita, med Trogirjem in Omišem, so še poročali hrvaški mediji.

STA


Najbolj brano