Na Hrvaško vstopilo približno 5400 beguncev

Po podatkih hrvaškega Rdečega križa je na Hrvaško prispelo okoli 5400 beguncev, poroča danes hrvaška televizija HRT na svojih spletnih straneh. V Dugo Selo je z mejnega prehoda Tovarnik na meji s Srbijo prispel še en vlak z begunci, ki so jih nato prepeljali v registracijski center v Ježevo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ZAGREB > Ponoči so begunce z avtobusi in drugimi vozili notranjega ministrstva vozili tudi v begunski center v Zagrebu, kjer so sicer nastanjeni prosilci za azil. Neuradno so zmogljivosti skoraj zapolnjene, čeprav danes pričakujejo prihod novih beguncev, poroča HRT.

Begunce na meji pričakajo prostovoljci Rdečega križa, ki jim nudijo hrano, pijačo in potrebno pomoč. V prihodnjih dneh jih pričakujejo še približno 4000. Namestili jih bodo v centrih v Ježevu, Dugavah, Kutini, Sisku in Tovarniku, navaja HRT.

Hrvaški notranji minister Rajko Ostojić je v sredo zvečer v Tovarniku izjavil, da ima hrvaška policija popoln nadzor nad hrvaško mejo, a če bodo migranti še naprej prihajali v večjem številu, bo Hrvaška morala razmisliti o povsem drugačnem ravnanju, poroča HRT.

Premier Zoran Milanović je zagotovil, da je Hrvaška popolnoma pripravljena na sprejem beguncev in da jim nihče ne bo preprečeval, da bi odšli, kamor želijo.

Zunanja ministrica Vesna Pusić pa je na drugi strani opozorila, da Hrvaška lahko poskrbi za nekaj tisoč migrantov, medtem ko bi v primeru prihoda več deset tisoč beguncev zahtevala pomoč drugih držav. Dejala je, da večina migrantov doživlja Hrvaško kot tranzitno državo, a nobenega ne bodo silili, naj gre čez mejo.

STA


Najbolj brano