Na Hrvaško v tednu dni prišlo več kot 44.000 beguncev in migrantov

Begunci in migranti tudi danes v skupinah nezakonito prihajajo na Hrvaško iz Srbije, večinoma na območju vasi Bapska nedaleč od Tovarnika. Do začasnega namestitvenega centra v Opatovcu jih prevažajo z avtobusi, nekateri hodijo tudi peš. Od prejšnje srede je do danes na Hrvaško vstopilo več kot 44.000 migrantov, je sporočilo notranje ministrstvo.

 Na Hrvaškem primanjkuje prevajalcev za arabščino, paštu, 
urdu in ostale jezike, ki jih večinoma govorijo migranti in 
begunci. Foto: Tanjug
Na Hrvaškem primanjkuje prevajalcev za arabščino, paštu, urdu in ostale jezike, ki jih večinoma govorijo migranti in begunci. Foto: Tanjug

ZAGREB > Kot so dodali, je samo v torek na Hrvaško prispelo 8750 migrantov. V Opatovcu je bilo danes približno 9. ure 2900 migrantov, ki čakajo na organizirani prevoz.

Iz Tovarnika so danes nekaj po 9. uri proti Botovu na meji z Madžarsko poslali tudi 14. izredni vlak z begunci in migranti, so potrdili v hrvaških železnicah. Na vsakem izmed izrednih vlakov je bilo med 750 in 1200 ljudi.

Kot je danes poročala hrvaška televizija, predstavlja največjo težavo pomanjkanje prevajalcev za arabščino, paštu, urdu in ostale jezike, ki jih večinoma govorijo migranti in begunci.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v torek pozno zvečer novinarjem v Opatovcu povedal, da je Hrvaško od prejšnje srede zapustilo 32.000 beguncev. Večino so z avtobusi in vlaki prepeljali na Madžarsko, manjši del tudi v Slovenijo.

V šotorskem naselju v Opatovcu, ki je od Bapske in Tovarnika oddaljen približno deset kilometrov, migrante po prihodu v državo registrirajo in jih zdravstveno pregledajo.

Nekateri so zahtevali medicinsko pomoč zaradi lažjih poškodb nog ali izčrpanosti po večdnevni ali tudi večtedenski poti z Bližnjega vzhoda. V Opatovcu se lahko spočijejo, hrana in voda so zagotovljeni. V šotorskem naselju je prostora za začasno namestitev približno 5000 ljudi.

STA


Najbolj brano