Na Hrvaškem rešili poškodovano slovensko alpinistko

Hrvaški gorski reševalci so v nedeljo popoldan rešili 24-letno slovensko alpinistko, ki si je med plezanjem v steni na gori Biokovo nad Makarsko zlomila obe nogi. Poškodovano Slovenko so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Splitu. Šlo je za eno najnevarnejših in najzapletenejših reševalnih akcij na Hrvaškem v zadnjih nekaj letih.

Biokovo Foto: Wikipedia
Biokovo Foto: Wikipedia

ZAGREB > Med vzponom slovenskih alpinistov se je odkrušil večji kos stene, ki je 24-letni Slovenki poškodoval obe nogi, so danes zapisali na spletni strani hrvaške gorske reševalne službe.

Nesreča se je pripetila na 200-metrski steni nad krajem Bast, ki se nahaja na nekaj manj kot 1000 metrih višine. Reševalce so poklicali alpinisti, ki so plezali s Slovenko, potem ko je obvisela ob steni, je poročal novičarski portal index.hr.

V reševalno akcijo se je nekaj po 14. uri vključil tudi helikopter hrvaške vojske, a je bil dostop do poškodovane alpinistke zelo zahteven, ker je grozila nevarnost, da bi letalo s propelerjem zadelo steno.

Reševalci so se uspeli spustiti po vrvi iz helikopterja nedaleč od kraja nesreče. Potem ko so se z zdravnico vzpeli do Slovenke in ji nudili prvo pomoč, so ponesrečenko prenesli do položaja, s katerega so vrv z nosilom lahko privezali na helikopter.

Nato so nosila s poškodovanko, ki sta je spremljala dva reševalca, prepeljali na nogometno igrišče v Baški Vodi nedaleč od Makarske. Sledil je prevoz v bolnišnico Firule v Splitu. Tam so potrdili, da so Slovenko odpustili domov na zdravljenje. Menda ima na eni nogi večkratne zlome, a je imela velikansko srečo, da ni utrpela hujših poškodb.

Ob posadki helikopterja je v reševalni akciji, ki je potekala do 18. ure, sodelovalo 20 pripadnikov HGSS iz Splita in Makarske, so še sporočili gorski reševalci.

STA


Najbolj brano