Na Hrvaškem razburja lov z lokom in puščicami

Na Hrvaškem nameravajo dovoliti lov z lokom in puščicami. Na ministrstvu za kmetijstvo menijo, da bo lov z lokom in puščico dopolnil hrvaško turistično ponudbo. Trdijo, da puščice divjadi ne povzročajo nepotrebnih bolečin ali trpljenja. Ljubitelji živali predlogu ostro nasprotujejo.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Medtem ko na kmetijskem ministrstvu trdijo, da bodo z novo obliko lova na divjad na Hrvaško privabili več tujih lovcev in podaljšali turistično sezono, so v hrvaškem društvu Prijatelji životinja prepričani, da bodo s tem le podaljšali agonijo ulovljenih živali.

V društvu trdijo, da lov z lokom in puščicami poškoduje živali, ki potem v agoniji umirajo več dni. Pojasnjujejo, da je s puščicami težko zadeti vitalne dele živali, da bi umrle brez trpljenja. Po njihovih podatkih dve tretjini živali, ki so jih ranile puščice, umre po večdnevnem trpljenju, le deset odstotkov si jih opomore. Nasprotujejo tudi temu, da bi lovci iz drugih držav lovili živali na Hrvaškem, “potem ko so v svojih državah polovili vse, kar so lahko”.

Lovci na drugi strani menijo, da je lov z lokom in puščicami bolj human kot lov s puškami. Pojasnjujejo, da ulovijo manj živali, ker se je treba živalim približati vsaj na 25 metrov, medtem ko lovci s puškami lahko streljajo tudi z razdalje 150 metrov. S sodobno lokostrelsko opremo lahko zadenejo žival, ne da bi sploh čutila bolečine, trdijo.

Tudi na ministrstvu za kmetijstvo zavračajo vse očitke ljubiteljev živali. Poudarjajo, da je takšna oblika lova v skladu z zakonodajo Evropske unije ter da je tudi na Hrvaškem treba razvijati avanturistični lovski turizem.

Če bo zakon uspešno prestal parlamentarni postopek, bo lov z lokom in puščicami na Hrvaškem mogoč od jeseni.

Na Hrvaškem so tri lovska društva, ki se ukvarjajo z lovom z lokom in puščicami. Za zdaj lahko puščice izstrelijo samo v tarče v podobi živali ali pa hodijo na lov v druge države, kot so Francija, Španija, Danska in Rusija.

STA


Najbolj brano