Na Hrvaškem prijeli 14 oseb zaradi suma podtikanja požarov

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da so zaradi suma podtikanja požarov ob jadranski obali prijeli 14 oseb, še 28 pa so jih ovadili sodniku za prekrške. Na Hrvaškem imajo gasilci tudi danes precej dela, a niti približno toliko kot v preteklih dneh, ko so velikanski požari ogrožali stanovanjske hiše.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Vse prijete in ovadene osebe so hrvaški državljani, večina pa jih je z območja Šibenika. Med prijetimi so tako mladoletniki kot denimo 75-letnik.

Med njimi je 28-letnik, ki je podtaknil sedem požarov. Preiskava je pokazala, da gre za osebo s psihičnimi motnjami, ki so jo kazensko ovadili. Policijska patrulja je v torek opazila 22-letnika, ki je s cigareto prižgal suho travo nedaleč od narodnega parka Kraka v šibeniško-kninski županiji.

Policisti so na območju Knina v začetku tedna prijeli tudi skupino najstnikov, pri čemer so dva mladoletnika kazensko ovadili zaradi podtikanja požara in spodbujanja h kaznivemu dejanju.

Po prvih aretacijah so se na nekaterih hrvaških novičarskih portalih pojavila sporočila sovraštva in nestrpnosti, ker so prijete osebe domnevno srbske narodnosti, čeprav pripadniki srbske manjšine večinoma živijo na območju v zaledju Šibenika, ki so ga zajeli požari, in so mnogi utrpeli škodo.

Kasneje sta 21- in 26-letnica z območja Benkovca priznali, da sta podtaknili požar nedaleč od vasi Brgud, v kateri živijo pripadniki srbske manjšine. Kot sta pojasnili policistom, Srbom nasprotujeta, ker sta njuni družini izgubili celotno premoženje med vojno na Hrvaškem, je danes poročal Jutarnji list.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je v sredo naložil ministru Davorju Božinoviću, naj policija podrobno razišče vzroke vseh požarov, ki so divjali v Dalmaciji. Hrvaška policija je okrepila patrulje na celotnem požarno ogroženem območju Dalmacije z namenom preprečevanja podtikanja požarov.

Medtem se gasilci še vedno borijo s požari na območju Šibenika in Zadra, ki jim jih že več dni ne uspe lokalizirati. Gasilska letala gasijo požare na gorah Biokovo in Velebit. Na Biokovo so z letali prepeljali tudi kopenske gasilske sile.

Na Hrvaškem se letos soočajo z eno požarno najhujših poletnih sezon ob jadranski obali v zadnjih nekaj desetletij. Do danes so našteli več kot 5000 požarov, pogorelo pa je več kot 83.000 hektarov gozda, kmetijskih zemljišč in rastlinja.

STA


Najbolj brano