Na Hrvaškem na minskem polju umrl pirotehnik

Na območju Okučanov v zahodni Slavoniji je danes v eksploziji pri odstranjevanju min umrl 42-letni pirotehnik podjetja Mungos razminiranje, je potrdila policijska uprava brodsko-posavske županije. Sodelavci umrlega so izjavili, da je šlo za izkušanega pirotehnika, ki je bil poročen in oče dveh otrok.

Fotografija je simbolična. Foto: Aleš Srnovršnik
Fotografija je simbolična. Foto: Aleš Srnovršnik

ZAGREB > Nesreča se je zgodila okoli 10. ure pri razminiranju vasice Bobare na gori Psunj severno od Okučanov. Območje so med letoma 1991 in 1995 okupirali srbski uporniki.

V podjetju Mungos razminiranje niso želeli govoriti o okoliščinah nesreče, policija pa je začela preiskavo na kraju dogodka na katerem so pirotehniki doslej odstranili več kot 60 min. Neuradno naj bi 42-letnika iz Varaždina, ki je imel več kot desetletne pirotehnične izkušnje, ubila protipehotna mina jugoslovanske izdelave, PROM-1.

Od sprejetja hrvaškega zakona o razminiranju leta 1996, ko je bilo skoraj tisoč kvadratnih kilometrov minsko sumljivih območjih ali skoraj dva odstotka celotnega hrvaškega ozemlja, je ob razminiranju umrlo 36 pirotehnikov.

Od leta 1998 do 2008 je v nesrečah zaradi min na Hrvaškem umrlo 106 oseb, 120 pa jih je utrpelo hude poškodbe.

Na Hrvaškem je še nekaj manj kot 470 kvadratnih kilometrov minsko sumljivih območij. Nevarnost min je v devetih hrvaških županijah in 68 mestih in občinah, je objavil hrvaški center za razminiranje.

Kot so dodali, ocenjujejo, da je na Hrvaškem še več kot 46.000 min in drugih eksplozivnih naprav, posebej na območjih, na katerih so med vojno potekali intenzivni spopadi. Minska polja so ena najhujših posledic vojne na Hrvaškem.

STA


Najbolj brano