Na Hrvaškem in v Nemčiji izbruh ošpic

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes sporočil, da so v kratkem času zabeležili več kot 60 obolelih z ošpicami. O najhujšem izbruhu ošpic, odkar so leta 2001 sprejeli zakon o zaščiti pred infekcijami, medtem poročajo tudi iz Nemčije.

Fotografija je simbolična. Foto: Heinz-Peter Bader
Fotografija je simbolična. Foto: Heinz-Peter Bader

ZAGREB, BERLIN > Oba izbruha sta verjetno povezana, saj so po navedbah HZJZ večino prvih primerov ošpic decembra lani potrdili pri osebah, ki so se okužile v Nemčiji, Srbiji in BiH. Kot so dodali, pričakujejo sedaj še nove primere, ki ne bodo posledica stikov v tujini.

Veliko primerov tudi na Reki

HZJZ je še izpostavil, da večina obolelih ni bila cepljena proti tej bolezni. V Zagrebu je tako zbolelo nekaj veččlanskih družin, katerih člani se večinoma niso cepili. Več posameznih primerov je bilo tudi na Reki in v Vinkovcih.

Na zavodu so še spomnili, da so imeli v preteklih letih na Hrvaškem le nekaj posamičnih primerov ošpic, kot ključen preventivni ukrep pa so izpostavili velik delež cepljenih ljudi.

V Nemčiji je več kot polovica okuženih starejših

O izbruhu ošpic medtem poročajo tudi iz Nemčije. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v minulih štirih mesecih zabeležili 375 primerov te bolezni, več kot polovica okuženih je odraslih, poroča Deutsche Welle.

Posebej skrb vzbujajoče je dejstvo, da se je število okužb močno povečalo januarja, za kar 254, in da so jih v četrtem tednu januarja zabeležili več kot 80.

Izbruh v Nemčiji naj bi se začel med prosilci za azil iz Srbije in BiH, kar nemške oblasti povezujejo s tem, da so programi sistematičnih cepljenj med vojno na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih 20. stoletja razpadli.

Ošpice so sicer za preplah nedavno poskrbele tudi v ameriški zvezni državi Kalifornija, kjer so po zadnjih podatkih diagnosticirali dobrih 100 primerov. Izbruh naj bi zakrivil nek tujec, ki je konec decembra obiskal Disneyland. O še 12 primerih so poročali iz drugih ameriških zveznih držav in Mehike.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so v začetku značilni visoka vročina, vnetje oči in kašelj z značilnim vnetjem sluznice ustne votline. Po nekaj dneh se na telesu pojavijo izpuščaji.

STA


Najbolj brano