Na Hrvaškem imajo več milijarderjev, Todorić vodi

Na letošnjem Forbsovem seznamu najbogatejših hrvaških delničarjev so prva tri mesta rezervirana za milijarderje - lastnika koncerna Agrokor Ivico Todorića, hrvaško družino iz Čila Lukšić in lastnika skupine Atlantic Emila Tedeschija. Na seznamu je še 101 hrvaški milijonar. Milijarde in milijoni so izraženi v kunah.

Ivica Todorić je na seznamu daleč pred vsemi. Foto: Fah/ Lana Slivar Domin
Ivica Todorić je na seznamu daleč pred vsemi. Foto: Fah/ Lana Slivar Domin

ZAGREB > Ameriški poslovni časopis Forbes poudarja, da je Todorić na seznamu daleč pred vsemi. Borzna vrednost podjetij v sestavi Agrokorja, kot so Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda in Žitnjak, znaša 3,379 milijarde kun (444,6 milijona evrov), danes navaja Jutarnji list, ki je objavil seznam hrvaških bogatašev preden bo njihova medijska hiša, Europapress holding (EPH), objavila tiskano izdajo Forbsa.

Todorićevo delničarsko premoženje je zagotovo občutno večje

Časnik spominja, da je Todorićevo delničarsko premoženje zagotovo občutno večje, ker trgovska veriga Konzum ni na borzi in jo v Forbsu niso mogli upoštevati.

Za Todorićem sledi družina Lukšić, ki je ocenjena na 2,142 milijarde kun (281,8 milijona evrov), saj so po lanskem prevzemu podjetja Istraturist Umag postali največja turistična družba na Hrvaškem. Na tretjem mestu je po Forbsu Tedeschi z 1,533 milijarde kun (201,7 milijona evrov).

Podoben vrstni red je v začetku marca objavila tudi agencija za nepremičninsko svetovanje Knight Frank s sedežem v Londonu v svojem letnem poročilu.

V Knight Franku so Todorićevo bogastvo ocenili na 868 milijonov evrov

Ocene se precej razlikujejo, čeprav analiza Knight Franka temelji na celotnem premoženju določene bogate osebe in ne samo na borznih poročilih, kar pomeni, da sešteva tudi nepremičnine, bančne račune, letala, plovila, diamante, umetnine in podobne dragocenosti.

V Knight Franku so Todorićevo bogastvo ocenili na 6,6 milijarde kun (868 milijonov evrov), medtem ko je celotno premoženje družine Lukšić vredno 1,3 milijarde kun (170 milijonov evrov), družino Tedeschi pa 1,1 milijardo kun (143 milijonov evrov) premoženja. Tako je Knight Frank ugotovil, da je celotno premoženje Lukšićevih in Tedeschijevih manjše, kot so Forbsove ocene samo o njunih lastniških deležih v podjetjih.

Forbes še trdi, da ima deset najbogatejših Hrvatov v lasti 92 odstotkov kapitala, ki je izražen na borzi. Za tremi milijarderji sledijo prvi milijonarji na seznamu - francoska družina Besnier, ki je lastnica hrvaške mlečne industrije Dukat, članice francoske skupine Lactalis. Vrednost njihovih delnic je 843,2 milijona kun (111 milijonov evrov).

Na to sta na seznamu vodilna moža rovinjske tobačno-turistične-zavarovalniške skupine Adris Ante Vlahović in Plinio Cuccurin s 755,2 milijona kun (99,3 milijona evrov) oziroma 478 milijonov kun (62,8 milijona evrov). Na desetem mestu je njihov kolega Branko Zec, ki ima 227,8 milijona kun (29,9 milijona evrov).

Največ hrvaških bogatašev živi v Zagrebu, na seznamu je tudi 15 imen, ki tako kot Lukšićevi ali Besnierjevi prihajajo iz tujine.

STA


Najbolj brano