Na Hrvaškem do torka zvečer zabeležili več kot 87.000 beguncev

Na Hrvaško je v torek prišlo nekaj manj kot 4000 beguncev, od srede septembra pa več kot 87.000 beguncev, je objavilo hrvaško notranje ministrstvo. Zanikajo navedbe opozicije, da na polotoku Prevlaka na skrajnem jugu države gradijo nov namestitveni center za begunce, če bi begunski val spremenil smer.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ZAGREB > Na Hrvaško je od začetka tedna vsak dan prispelo približno 6000 beguncev iz Srbije mimo mejnih prehodov, predvsem na skrajnem vzhodu države na območju Tovarnika in Bapske. V namestitvenem centru v Opatovcu nedaleč meje s Srbijo pa je bilo v torek zvečer približno 500 ljudi, je pojasnila policija.

Begunce in migrante z vlaki in avtobusi organizirano peljejo na Madžarsko, ki jih preusmerja v Avstrijo. V Opatovcu imajo vsak dan približno 2000 policistov, je v torek povedal notranji minister Ranko Ostojić.

Milanović je znova kritiziral Grčijo

Opatovac je v torek ob dnevu hrvaške policije obiskal tudi hrvaški premier Zoran Milanović, ki je bil zadovoljen z organizacijo sprejema beguncev in migrantov ter njihovega preusmerjanja proti Madžarski. Obenem pa ni prepričan, koliko časa bosta Avstrija in Nemčija še lahko sprejemali ljudi.

Milanović je znova kritiziral Grčijo in ocenil, da ne počnejo "absolutno nič", da bi zavarovali svojo mejo s Turčijo, odkoder trenutno prihaja največji val beguncev in migrantov. Poudaril je, da je takšen schengenski red nevaren ter kot takšen nesprejemljiv za Hrvaško.

Milanović je potrdil, da so na skrajni jug države pripeljali okrepljene policijske enote za primer, da bi begunci in migranti spremenili pot proti zahodni in severni Evropi ter začeli na Hrvaško hoditi čez Črno goro.

Milanović: Mejo na jugu lahko zapremo in jo bomo zaprli, če bodo poskusili priti v državo s te strani

"Beguncem so naša vrata odprta, ob tem pa veljajo tudi naša najmanjša možna pravila. Mejo na jugu lahko zapremo in jo bomo zaprli, če bodo poskusili priti v državo s te strani," so Milanovićevo izjavo povzeli hrvaški mediji.

Medtem ko vlada trdi, da prostore nekdanje vojašnice na Prevlaki, ki so jih pred leti uporabljali tudi opazovalci ZN, pripravlja za potrebe policije, v opozicijski HDZ opozarjajo, da vlada gradni novi namestitveni center za begunce in migrante.

O dogodkih na Prevlaki je bilo v preteklih dneh slišati protislovne izjave tudi notranjega ministra Ostojića. Iz državnega štaba za zaščito in reševanje so v torek pojasnili, da so v petek začeli pripravljati namestitveni center na Prevlaki na zahtevo notranjega ministrstva, a so bila v ponedeljek dela ustavljena na zahtevo premierja Milanovića.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je v torek obiskal skrajni jug države ter opozoril na morebitne posledice za hrvaški turizem, če bi begunci in migranti odprli novo smer ob hrvaški obali.

Pri bolj trdnem nadzoru hrvaške meje vztraja tudi predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, ki je v torek v New Yorku izjavila, da je potrebno vedeti, kdo in zakaj prihaja na Hrvaško mimo mejnih prehodov, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "Torej ne zapiranje uradnih mejnih prehodov, temveč nadzor meje med mejnimi prehodi," je dejala novinarjem, ki spremljajo njeno udeležbo na Generalni skupščini ZN.

Hrvaška je v torek za ves promet odprla še dva cestna mejna prehoda s Srbijo, Ilok in Batino. Še vedno pa so zaprti trije mejni prehodi s Srbijo, Ilok 2 ter Principovac in Principovac 2. Hrvaška je prejšnji teden po pritiskih EU odblokirala mejne prehode s Srbijo.

STA


Najbolj brano