Na Hrvaškem objavili seznam delodajalcev, ki ne plačujejo svojih delavcev

Hrvaška davčna uprava je v torek objavila seznam več kot 7000 podjetij in obrtnikov, ki svojim delavcem letos niso izplačali vsaj treh plač. Tako je brez plače delalo 28.000 delavcev.

ZAGREB > Država napoveduje, da bodo morali neodgovorni delodajalci zastaviti tudi zasebno premoženje, če na računih svojih podjetjih nimajo denarja za plače.

Na sramotnem seznamu je 5620 podjetij in 1418 obrtnikov, ki med januarjem in majem niso najmanj trikrat niso nakazali plač svojim delavcem. V večini neodgovornih poslovnih subjektov so zaposleni do trije delavci, na seznamu pa so tudi podjetja z več sto delavci.

Na seznamu je tudi hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve, ki štiri mesece ni izplačalo plače enemu delavcu. So tudi vrtci, verske ustanove, hrvaški Rdeči križ, politične stranke in odvetniške družbe.

Zakon o delu določa, da morajo podjetja najpozneje do 15. v mesecu nakazati plačo za predhodni mesec. V nasprotnem delodajalci tvegajo tudi tri leta zapora, ker je neizplačilo plač na Hrvaškem kaznivo dejanje. Izjema so podjetja, ki niso plačala delavcev zaradi finančne blokade poslovanja.

“Delodajalci morajo biti odgovorni. Če podjetja nimajo sredstev na računih, bomo šli na zasebne račune njihovih lastnikov,” je napovedal minister za delo in pokojninski sistem Mirando Mrsić. Delavce je spomnil na zakonsko možnost, da lahko že po prvi neizplačani plači začnejo stavkati.

Davčna uprava je ponudila tudi brezplačno telefonsko številko in delavce pozvala, naj prijavijo delodajalce, ki ne izplačujejo mesečnih dohodkov ali zamujajo z nakazili.

Ministrstvo za delo in pokojninski sistem ima v svojih evidencah 55.000 delavcev, ki od začetka leta niso prejeli plače dva ali več mesecev. Gre za približno štiri odstotke vseh zaposlenih na Hrvaškem. Napovedali so, da bodo seznam osvežili vsak teden.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob tem poziva k podobnim objavam tudi v Sloveniji. V sporočilu za javnost so njeni predstavniki poudarili, da so že pred 11 meseci poslali poziv po javni objavi delodajalcev, ki ne izplačujejo plač.

Prepričani so, da je za povrnitev pravne države v gospodarstvo potrebno okrepiti njegovo transparentnost. “Korak v to smer je bila javna objava davčnih dolžnikov. Po do sedaj razpoložljivih podatkih se je po štirih javnih objavah davčnih dolžnikov poravnalo davčne obveznosti v višini okoli 30 milijonov evrov. Če vzamemo za povprečje šest milijonov evrov poravnanih obveznosti ob vsakokratni javni objavi davčnih dolžnikov, to znese na letni ravni 72 milijonov evrov - kar je recimo enako osemkratniku zneska, ki nam ga bo EU namenila za ukrepe za mlade iz sheme Jamstvo za mlade,” so poudarili v zvezi.

Kot naslednji korak v imenu transparentnosti poslovnega okolja pa v zvezi po zgledu predloga hrvaške novele zakona o davku na dohodek pozivajo k sprejemu zakonodajnih sprememb, ki bodo omogočale javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač.

STA


Najbolj brano