Na Expu z zamejci?

Minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Gorazd Žmavc je včeraj sklenil dvodnevni obisk pri rojakih v Videmski pokrajini. Čezmejno sodelovanje mora postati dolgoročni projekt, so se strinjali sogovorniki.

 Slovenci v Furlaniji-Julijski krajini bi lahko dobili  prostor v slovenskem paviljonu na razstavi Expo prihodnje leto v Milanu.
Slovenci v Furlaniji-Julijski krajini bi lahko dobili prostor v slovenskem paviljonu na razstavi Expo prihodnje leto v Milanu. 

ŠPETER, ČEDAD, BARDO > Minister Gorazd Žmavc (spremljala ga je generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš) je svoj prvi obisk v Videmski pokrajini v torek začel v Špetru, kjer se je srečal z vodstvi Inštituta za slovensko kulturo (ISK), ter pokrajinskih Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO). Predsednica ISK Bruna Dorbolò si želi, da bi nadaljevali s projektom JezikLingua, ki je vzpostavil Slovensko multimedialno okno. Ta s Špetrom povezuje Terske doline, Rezijo, Kanalsko dolino in del Posočja. Predsednica SKGZ Luigia Negro in predsednik SSO Giorgio Banchig pa sta ministru izročila skupni dokument, ki obravnava probleme manjšine in predvsem vprašanje ekonomskega razvoja obmejnega prostora. Določila zaščitnega zakona pri tem država Italija večkrat spregleda, je opozoril Banchig, ki se posebej zavzema za sodelovanje s Posočjem. Minister Žmavc čezmejno sodelovanje vidi kot dolgoročno temo, ki naj dobi prioriteto, pri čemer naj izkoristi možnosti evropskega sofinanciranja. Slovenci v Furlaniji-Julijski krajini bi lahko dobili tudi prostor v slovenskem paviljonu na razstavi Expo prihodnje leto v Milanu, so menili sogovorniki.

Minister Žmavc je v Špetru obiskal še dvojezično šolo, v Čedadu pa se je srečal s predstavniki časopisov Dom in Novi Matajur ter kulturnih, političnih in gospodarskih organizacij. Včeraj pa je spoznaval življenje in delo rojakov v Terskih dolinah, Reziji in Kanalski dolini. NR


Najbolj brano