Na Expu danes v središču pozornosti Slovenija

Na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu bo danes v središču pozornosti Slovenija. Obeležila bo namreč svoj nacionalni dan, ob tej priložnosti pa se bosta v Milanu mudila tudi premier Miro Cerar ter gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na Expo je danes prišla tudi Tina Maze. Foto: STA
Na Expo je danes prišla tudi Tina Maze. Foto: STA

LJUBLJANA > Nacionalni dan je osrednji dan šestmesečne predstavitve naše države na Expu. Pestro dogajanje se bo začelo zjutraj, ko bodo na pozdravni slovesnosti ob vhodu na razstavni prostor dvignili zastavi Slovenije in Italije, zazveneli pa bosta tudi himni obeh držav. Miro Cerar bo tam tudi nagovoril prisotne.

Delegacija si bo nato ogledala najprej slovenski, nato pa še italijanski paviljon, kjer bodo podpisali Listino iz Milana. Gre za manifest, ki združuje vse državljane v boju proti podhranjenosti in v prizadevanjih za zagotavljanje pravice do hrane.

Popoldne se bo središče dogajanja preneslo pred slovenski paviljon, kjer bo potekal uradni sprejem z nagovori Cerarja in Zdravka Počivalška ter kulturnim programom.

Na svetovni razstavi Expo v Milanu se bo predstavlja več kot 140 držav. Osrednja tema je hrana, nosilni slogan pa Hrana za planet, energija za življenje. Organizatorji v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev, od tega 14 milijonov Italijanov.

Tudi sicer bo dogajanje skozi ves dan bogato. Pred slovenskim paviljonom se bodo odvijali plesni, pevski in akrobatski nastopi, predstavile se bodo folklorne skupine in harmonikarji. Odvil se bo kuharski šov, osrednji večerni dogodek pa bo koncert zasedbe Perpetuum Jazzile.

Slovenija se na Expu predstavlja z lastnim paviljonom, naša predstavitev pa državo prikazuje kot zeleno, aktivno in zdravo. Pomemben del nastopa je tudi promocija gospodarstva, čemur služi poslovni center v našem paviljonu.

STA


Najbolj brano