Na Expu aplavzi, v mestu molotovke (foto)

Zadovoljstvo italijanske vlade ob uspešnem začetku svetovne razstave so skazili petkovi izgredi v središču mesta, ko so se na demonstracije nasprotnikov Expa pomešali nasilneži, ki so razbijali izložbe in zažigali avtomobile. A obiskovalcev Expa to ni zmotilo: več kot 200.000 jih je prišlo na odprtje in prav toliko tudi drugi in tretji dan. Le z dobršno mero potrpljenja se je bilo treba oborožiti, na vstop je bilo treba čakati več kot uro.

Milančani so na petkovo nasilje protestnikov (na fotografiji) 
odgovorili tako, da so včeraj sami čistili mesto in protestirali 
proti nasilju. Foto: Fb Fuoriexpo Eventi Milano
Milančani so na petkovo nasilje protestnikov (na fotografiji) odgovorili tako, da so včeraj sami čistili mesto in protestirali proti nasilju. Foto: Fb Fuoriexpo Eventi Milano

MILANO > Osrednja tema letošnje razstave je hrana, nosilni slogan pa Hrana za planet, energija za življenje. Slovenska predstavitev v lesenem paviljonu državo prikazuje kot zeleno, aktivno in zdravo. Predstavilo se bo deset regij. Prva je že na vrsti obalno-kraška, tako da je bilo prve dni v našem paviljonu že mogoče poskusiti in kupiti tipične istrske in kraške jedi ter vina.

Spodaj si lahko ogledate videoprispevek, ki prikazuje demonstracije izven Expa.

Predstavlja se tudi Postojnska jama. Direktor podjetja Marjan Batagelj je bil včeraj na poti iz Milana domov zadovoljen, da je njihova predstavitev izvirna. “Italijani so že zdaj naši najštevilčnejši gostje. Predstavitev v Milanu pa je za nas odlična priložnost,” pravi Batagelj, ki si ne more zamisliti, da se Slovenija Expa v Milanu ne bi udeležila.

Slovenski cilji na Expu so okrepiti prepoznavnost države, blagovne znamke I feel Slovenia in slovenskih proizvodov. “Želimo izkoristiti bližino Milana, da bi mnoge od potencialnih 20 milijonov obiskovalcev, ki jih pričakujejo tu, že med samim Expom povabili k obisku Slovenije,” je ob odprtju slovenskega paviljona dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo naša država pet milijonov evrov, kolikor je vložila v Expo, bogato oplemenitila.

Petkovo slovesno odprtje svetovne razstave so zasenčili izgredi v središču mesta. Ranjenih je bilo enajst policistov ter uničene številne izložbe in avtomobili. A Milančani so se izkazali: šli so na ulice in sami počistili za izgredniki, včeraj pa pripravili množičen miren protest pod geslom Naj se nihče ne dotika Milana. Včeraj je bilo aretiranih pet nasilnežev, nekaj jih še iščejo, grozi jim 15 let zapora. Tožilstvo je uvedlo preiskavo dogodka.

Opozicija zahteva odgovornost notranjega ministra Angelina Alfana, ki se brani, da je policija naredila vse, da je nasilne izgrede omejila na manjše območje in da ni bilo žrtev.

KG


Najbolj brano