Na Dunaju zadnje slovo od predsednice avstrijskega parlamenta

Pred poslopjem parlamenta na Dunaju je danes potekala žalna slovesnost, na kateri se je okoli 600 visokih gostov iz Avstrije in tujine poslovilo od predsednice avstrijskega parlamenta Barbare Prammer, ki je po boju z rakom umrla prejšnjo soboto. Iz Slovenije se je slovesnosti udeležil novi predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Na Dunaju so se poslovili od predsednice avstrijskega parlamenta Barbare Prammer,  ki je po boju z rakom umrla prejšnjo soboto Foto: Wikipedia
Na Dunaju so se poslovili od predsednice avstrijskega parlamenta Barbare Prammer, ki je po boju z rakom umrla prejšnjo soboto Foto: Wikipedia

DUNAJ > “Danes se spoštljivo klanjam veliki demokratki, veliki Avstrijki, ter se v imenu parlamenta in njegovih članov naši predsednici zahvaljujem za preudaren, nadstrankarski in predvsem človeški način vodenja hiše,” je na slovesnosti dejal Karl-Heinz Kopf, donedavni podpredsednik spodnjega doma avstrijskega parlamenta, nationalrata, ki je zdaj začasno nadomestil Barbaro Prammer.

Predsednica zveznega sveta, zgornjega doma avstrijskega parlamenta, koroška Slovenka Ana Blatnik je poudarila zavezanost Prammerjeve etničnim skupinam in manjšinam. Prammerjeva je “dala obraz temeljem, na katerih je zgrajena naša družba” - s svojim prizadevanjem za strpnost, človekove pravice, enake možnosti, dialog in kompromis ter bojem proti diskriminaciji, antisemitizmu in rasizmu, je dejala Blatnikova.

Današnje slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje iz tujine, med njimi predsednik DZ Milan Brglez, ki je na svoji prvi poti v tujini od izvolitve na položaj, predsednik nemškega bundestaga Norbert Lammert, predsednik češkega parlamenta Jan Hamaček, podpredsednica slovaškega parlamenta Jana Lasakova ter predsednika parlamentov Črne gore in Hrvaške, Ranko Krivokapić in Josip Leko.

Prammerjeva, sicer članica avstrijskih socialdemokratov (SPÖ), se je rodila 11. januarja 1954. V politiko je prvič vstopila leta 1991, ko je bila izvoljena za poslanko deželnega zbora Zgornje Avstrije. Na mesto prve ženske na vrhu avstrijskega parlamenta se je zavihtela leta 2006 in vse od takrat opravljala to drugo najpomembnejšo funkcijo v državi.

STA


Najbolj brano