Na Dunaju notranji in obrambni ministri o migracijah

Na Dunaju bo prihodnjo sredo srečanje notranjih in obrambnih ministrov srednjeevropskih in balkanskih držav. Kot so danes potrdili v avstrijskem notranjem ministrstvu, so povabili ministre iz Slovenije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške, Albanije, BiH, Črne gore, Makedonije, Srbije, Kosova in Grčije.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: Daniel Novakovic/Sta
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: Daniel Novakovic/Sta

DUNAJ, LJUBLJANA> Cilj srečanja je po navedbah avstrijskega notranjega ministrstva, da bo balkanska migrantska pot še naprej ostala zaprta ter sprejem dogovora o ukrepih ob morebitnem novem migrantskem valu.

V Avstriji sicer v zvezi z begunskim vprašanjem pripravljajo posebno odredbo o azilu, ki med drugim predvideva večji nadzor na meji, izgradnjo video nadzora javnih obratov ter večje obveznosti za podjetja, ki se ukvarjajo s prevozom potnikov. Po poročanju nekaterih avstrijskih medijev naj bi posebna odredba o azilu začela veljati ta mesec ali marca. Na avstrijskem notranjem ministrstvu so danes povedali, da je datum njene veljave še odprt.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je nedavno v državnem svetu napovedala, da naj bi Avstrija najpozneje marca začela zavračati prosilce za azil in zaprla meje, česar pa na avstrijskem notranjem ministrstvu niso potrdili ali zanikali. Dodali so, da je to očitno povezano z vprašanjem postopnega uveljavljanja dublinske uredbe v Grčiji od 15. marca dalje. Kot so še navedli, je Evropska komisija decembra lani objavila priporočilo za postopno uveljavljanje dublinske uredbe v Grčiji. Dublinska uredba namreč določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi državi vstopa v EU.

Glede samega nadzora na avstrijski meji so na Dunaju še poudarili, da je bil ta v pravnem pogledu občasno uveden septembra 2015, konkretno pa Avstrija ta nadzor aktivira glede na potrebe.

STA


Najbolj brano