Na Danskem pridržali domnevna pomagača napadalca v Koebenhavnu

Danska policija je pridržala dva moška, ki naj bi pomagala 22-letnemu Omarju Huseinu, osumljenemu, da je konec tedna v dveh napadih v Koebenhavnu ubil dva in ranil pet ljudi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija danes sporočila, da so moška prijeli v nedeljo, danes pa naj bi stopila pred sodnika.

Koebenhavn Foto: Wikipedia
Koebenhavn Foto: Wikipedia

KOEBENHAVN > Po poročanju britanskega BBC je policija sporočila še, da naj bi moška napadalcu pomagala “z nasveti in dejanji” pri obeh napadih.

Danski dnevnik Politiken, ki se sklicuje na več virov, danes piše, da se je Omar Husein v noči na nedeljo delal opitega, da je lahko prišel blizu sinagogi, kjer je ustrelil v glavo 37-letnega Juda Dana Uzana.

22-letnik je nato pred sinagogo večkrat ustrelil še policista, ki sta ga poskušala ustaviti, in ju ranil. Policistoma je uspel pobegniti, so ga pa nekaj ur kasneje policisti izsledili pred njegovim domom blizu železniške postaje Noerrebro v Koebenhavnu in ga ubili.

Osumljenec naj bi nekaj ur pred napadom pred sinagogo v soboto popoldne napadel kavarno v Koebenhavnu, kjer je potekala javna razprava o svobodi izražanja. Pri tem je bil po navedbah nekaterih medijev ubit 55-letni danski režiser Finn Neergaard, trije policisti pa so bili ranjeni.

Policija je po napadih izvedla več racij na območju prestolnice, vključno s popoldansko racijo v spletni kavarni v bližini železniške postaje Noerrebro.

Mesto Koebenhavn se bo drevi poklonilo žrtvam obeh napadov. Slovesnosti, ki naj bi potekala ob 20. uri na prizorišču prvega od obeh napadov - v kavarni Krudttoenden, naj bi se udeležila tudi pariška županja Anne Hidalgo in njen namestnik Patrick Klugman.

STA


Najbolj brano