Na Balkanu se spopadajo z onesnaženim zrakom

Ob Bosni in Hercegovini tudi iz Makedonije in Srbije poročajo o veliki onesnaženosti zraka. V Sarajevu so mestne oblasti pozvale pristojne, naj šolarje pošljejo na predčasne počitnice. V Srbiji pa opozarjajo, da so tri četrtine prebivalcev mest izpostavljene onesnaženosti zraka nad dovoljeno mejo.

Fotografija je simbolična. Foto: Peter Andrews
Fotografija je simbolična. Foto: Peter Andrews

SARAJEVO, BEOGRAD > Razmere so najbolj dramatične v bosansko-hercegovski prestolnici Sarajevo, ki se že mesec dni duši v smogu in megli. Mestni svet je pristojne institucije ter osnovne in srednje šole pozval, naj učence pošljejo na predčasne počitnice. Starše pa so pozvali, naj otroke odpeljejo na okoliške vzpetine, da bi tako čim več časa preživeli na čistem zraku, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Vlada sarajevskega kantona je medtem časovno omejila promet za nekatera osebna vozila in tovorna vozila s skupno težo nad 3,5 tone, ki lahko sedaj vozijo le med 10. in 15. uro ter od polnoči do 6. ure zjutraj, poroča Al Jazeera Balkans.

V Srbiji je najbolj onesnažen zrak v mestih Užice, Valjevo in nižjih predelih prestolnice Beograd, je poročala Radiotelevizija Srbija.

Ob tem so navedli predstavnika agencije za zaščito okolja Tihomirja Popovića, ki je povedal, da prekoračitve dovoljenih standardov občasno beležijo od začetka novembra in da so bile dva- do trikrat višje od dovoljene koncentracije škodljivih delcev, v skrajnih primerih tudi petkrat, kolikor so izmerili v Beogradu.

Ljudem s kroničnimi respiratornimi ali kardiovaskularnimi boleznimi zato mestne oblasti v Beogradu svetujejo, naj bodo čim manj časa zunaj.

Iz Makedonije o največjem onesnaženju zraka poročajo iz prestolnice Skopje, vrednosti pa so presežene tudi v Tetovu in Kavadarcih. Makedonija se sicer pozimi že kronično sooča s težavami zaradi onesnaženosti zraka, saj večina gospodinjstev za gretje uporablja les.

STA


Najbolj brano