Mraz na Balkanu in v Italiji

Zima na Balkanu in v Italiji ne počiva. V balkanskih državah prebivalce svarijo pred ekstremno nizkimi temperaturami, ki se bodo spustile tudi do minus 23 stopinj Celzija. V Italiji je obilno sneženje povzročilo prometni kaos.

Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek

BEOGRAD, RIM> Balkan so že konec tedna zajela silovita snežna neurja z obilico snega in močnim vetrom. Sneženje je večinoma prenehalo, a izrazito nizke temperature naj bi se ohranile vse do nedelje.

V Srbiji so že v torek potrdili, da sta zaradi mraza umrli dve osebi, v Beogradu pa bodo danes silvestrovali pri minus 12 stopinjah Celzija.

V Bolgariji je medtem nacionalni meteorološki inštitut izdal opozorilo zaradi ostrega mraza in silovitega vetra. Danes se po veliki večini države živo srebro ne bo dvignilo nad minus sedem stopinj Celzija.

Najbolj mrzlo je pri Sarajevu

Najbolj mrzlo pa je bilo v goratih predelih pri Sarajevu v Bosni in Hercegovini, kjer so temperature danes padle do minus 23 stopinj. V vaseh Bogodol in Bilima pri Mostarju je več družin in starejših že pet dni ujetih v snegu in so odrezani od sveta. Reševalne ekipe jih v zadnjem poskusu v torek niso uspele doseči.

Ponekod v notranjosti Hrvaške se je medtem danes živo srebro spustilo do minus 20 stopinj Celzija. Na jadranski obali so se temperature gibale okrog ničle, a zaradi močnega vetra tudi tam ni bilo nič kaj prijetno.

Tudi Makedonija in Črna gora sta zabeležili najnižje temperature v letošnji zimi.

V Trstu piha močna burja

V Italiji pa na silvestrovo težave povzroča močno sneženje. Zaradi vremenskih razmer so morala na jugu Italije nekatera letališča, med drugim v Neaplju in Brindisiju, začasno prenehati obratovati, kar je povzročilo dolgotrajne zamude letov. Prav tako so morali začasno prekiniti trajektne prevoze na otoka Capri in Ischia. Do snežnih metežev je prišlo tudi na Siciliji.

Tudi sever Italije se ni izognil zimskim vremenskim razmeram. V Trstu pihala močna burja.

STA


Najbolj brano