Mramor o Grčiji: Ne gre samo za finančne posledice

Pogovori o Grčiji so izjemno težki, imamo dve slabi možnosti: načrt A z novim programom z zelo velikimi vložki in načrt B, izhod države iz območja evra. Obe imata zelo veliko stranskih posledic in tehtanje, katera od teh dveh rešitev je boljša, je izjemno težko, je ob prihodu na sestanek evroskupine poudaril finančni minister Dušan Mramor.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

BRUSELJ > Na vprašanje, katera rešitev bi bila boljša za Slovenijo ter ali so napravili analizo stroškov v primeru prvega in drugega scenarija, je minister Dušan Mramor odgovoril, da to še delajo, ter opozoril, da ne gre samo za finančne posledice, temveč tudi za geostrateške in ostale.

Tudi ocene, kakšen bi bil vpliv načrta B na bruto domači proizvod in sploh na območje evra, na obrestne mere in tako naprej, je po ministrovih besedah zelo težko pripraviti.

Določene ocene sicer so, a ker takšnih primerov v preteklosti ni bilo, je zelo težko iz katerih koli izkušenj sklepati o nekem realnem obsegu, je opozoril.

Danes se tako po Mramorjevih navedbah razprava finančnih ministrov nadaljuje. “Malo smo prespali, še preračunavali, upoštevali dodatne faktorje, se pogovarjali, bomo videli, kakšen bo rezultat,” je dejal.

Na vprašanje, ali so v soboto ministri razpravljali o nemški ideji začasnega grexita, ki je zaokrožila v javnosti, je Mramor dejal le, da so razpravljali o mnogih možnostih; o stališču Slovenije do te ideje ni želel govoriti.

Po srečanju finančnih ministrov se bodo ob 16. uri v Bruslju sestali še voditelji držav v območju evra, med njimi slovenski premier Miro Cerar.

Krizni vrh celotne EU pa so odpovedali. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je odločitev pospremil s komentarjem: “Evrski vrh se začne ob 16. uri in bo trajal, dokler ne končamo pogovorov o Grčiji.”

Nekateri odločitev o odpovedi vrha EU tolmačijo kot pozitivno znamenje, saj je veljalo prepričanje, da bi bil to vrh o grexitu, drugi pa za zdaj v tem vidijo zgolj poskus umiritve ugibanj o grexitu, ki so se znova začela stopnjevati.

STA


Najbolj brano