Mossack Fonseco naj bi uporabljale tudi tajne službe več držav

Storitve panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so uporabljali tajni agenti obveščevalnih služb več držav, tudi posredniki ameriške agencije Cia, da bi prikrivali svoje aktivnosti, danes razkriva nemški Süddeutsche Zeitung.

 Storitve panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so 
uporabljali tudi tajni agenti obveščevalnih služb več držav, 
danes razkriva nemški Süddeutsche Zeitung. Foto: Wikipedia
Storitve panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so uporabljali tudi tajni agenti obveščevalnih služb več držav, danes razkriva nemški Süddeutsche Zeitung. Foto: Wikipedia

BERLIN > Ta nemški časnik je prvi pridobil ogromno količino dokumentov iz te odvetniške družbe, ki je svojim bogatim in vplivnim klientom vzpostavljala slamnata podjetja v davčnih oazah. In med njimi so bili očitno tudi številni tajni agenti.

Med njimi so na primer “številni igralci” iz afere Iran-contra iz 80. let prejšnjega stoletja, ko so visoki ameriški predstavniki tajno prodajali orožje Iranu, da bi tako dosegli izpustitev talcev na ameriškem veleposlaništvu. Klienti Mossack Fonsece so tudi agenti, ki so bili vpleteni v financiranje upornikov v Nikaragvi.

Panamski dokumenti razkrivajo “sedanje in nekdanje visoke predstavnike tajnih služb vsaj treh držav”, še navaja Süddeutsche Zeitung. Konkretneje navaja tajne službe Savdske Arabije, Kolumbije in Ruande, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Med razkritimi klienti Mossack Fonsece je tudi šejk Kamal Adham, nekdanji šef savdske obveščevalne službe, ki je pokojni že od leta 1999. A v 70. letih je bil eden glavnih posrednikov Cie na Bližnjem vzhodu, navaja časnik.

STA


Najbolj brano