Mossack Fonseca: Napadli so nas hekerji iz tujine

Eden od soustanoviteljev panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki je v središču afere Panamski dokumenti, Ramon Fonseca je v torek dejal, da so njihovo družbo napadli hekerji s strežnikov iz tujine in da so pri panamskih tožilcih v ponedeljek vložili kazensko ovadbo.

Fotografija je simbolična. Foto: Lee Jae-Won
Fotografija je simbolična. Foto: Lee Jae-Won

PANAMA > Kot je potožil za francosko tiskovno agencijo AFP, nihče ne poroča o tem, da so bili žrtev hekerjev, ki pa je "edini zločin, ki se je zgodil". Ni pojasnil, iz katerih držav so izvedli napad.

Zgrožen je bil tudi nad dejstvom, da so se med 11,5 milijona dokumentov, ki so jih vzeli iz računalniškega sistema družbe, osredotočili na najbolj znane kliente, ki so preko odvetniške družbe ustanavljali offshore podjetja, da bi ohranili svoje bogastvo. S tem po njegovem niso spoštovali njihove pravice do zasebnosti.

"Ne razumemo. Svet je že sprejel, da zasebnost ni človekova pravica," je dejal.

V aferi Panamski dokumenti skupina novinarjev z vsega sveta te dni razgrinja nove razsežnosti korupcije globalne elite na temelju notranjih podatkov panamske družbe Mossack Fonseca, ki izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij.

STA


Najbolj brano