Moskva se ne strinja z zaključki preiskave strmoglavljenja letala v Ukrajini

Rusija se nikakor ne strinja z zaključki mednarodne preiskave strmoglavljenja malezijskega letala lani nad Ukrajino in namerava nadaljevati lastno preiskavo, je danes zatrdila ruska zvezna agencija za letalstvo Rosaviacija. Preiskavo je danes ostro kritiziral tudi vodja proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine Aleksander Zaharčenko.

Rusija se nikakor ne strinja z zaključki mednarodne preiskave 
strmoglavljenja malezijskega letala lani nad Ukrajino in namerava nadaljevati lastno preiskavo, je danes zatrdila ruska 
zvezna agencija za letalstvo Rosaviacija. Foto: STA
Rusija se nikakor ne strinja z zaključki mednarodne preiskave strmoglavljenja malezijskega letala lani nad Ukrajino in namerava nadaljevati lastno preiskavo, je danes zatrdila ruska zvezna agencija za letalstvo Rosaviacija. Foto: STA

MOSKVA, DONECK>“Seznanili smo se s poročilom in (...) Rusija se nikakor ne strinja z njegovimi zaključki. So povsem netočni,” je na novinarski konferenci dejal namestnik direktorja ruske agencije Oleg Storčevoj.

“Raven nelogičnosti je izven vseh norm,” je zatrdil in dodal, da so odgovori, ki so jih Nizozemci ponudili na njihova vprašanja, “neutemeljeni, delni in niso podkrepljeni z dejstvi”. “Služili so le podkrepitvi njihove različice,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Preiskovalci, na čelu katerih so Nizozemci, so v torek predstavili zaključke preiskave o sestrelitvi letala Malaysie Airlines, ki je strmoglavilo 17. julija lani nad vzhodom Ukrajine. V preiskavi je sodelovalo tudi več drugih držav, vključno z Rusijo, Ukrajino in ZDA.

Poročilo, ki ne določa krivca za tragedijo, ugotavlja, da je letalo sestrelila raketa iz sistema Buk, ki je ruske izdelave.

Kot je danes zatrdil Storčevoj, so nizozemski preiskovalci pred Rusijo do zadnjega skrivali, da so na kraju strmoglavljenja našli ostanke rakete Buk. “Na žalost je bilo naše sodelovanje v tej preiskavi omejeno na podatke, ki so nam jih želeli posredovati,” je dejal.

Moskva je sicer že v torek zvečer sporočila, da ima “resne dvome” glede cilja mednarodne preiskave, katere namen je bil razjasniti okoliščine tragedije, v kateri je umrlo 298 ljudi.

Preiskava dejansko želi “iti po bližnjicah in določiti krivca”, je menil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je tudi ocenil, da je bil pristop preiskovalcev “očitno tendenciozen in pristranski”, še piše AFP.

Tudi vodja samooklicane Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine Aleksander Zaharčenko je danes za britanski BBC zavrnil tako mednarodno preiskavo, ki da je bila izvedena povsem neustrezno, kot njene zaključke.

Zanikal je, da bi njegove sile kdaj razpolagale s sistemi za izstrelitev raket Buk. Obenem se je vprašal, zakaj mednarodni preiskovalci v torek niso razkrili, komu naj bi raketa dejansko pripadala ali od kje točno je bila izstreljena.

Na vprašanje BBC o tem, zakaj so uporniki kmalu po strmoglavljenju MH17 sporočili, da jim je uspelo sestreliti ukrajinsko letalo, je Zaharčenko odgovoril, da je šlo “verjetno za potegavščino”.

STA


Najbolj brano