Moskva: Pogajanja o Siriji v Ženevi preložena na konec februarja

Pogajanja o Siriji, ki bi morala pod okriljem Združenih narodov potekati 8. februarja, so preložena na konec prihodnjega meseca, je danes izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. V ZN so v prvem odzivu povedali, da preložitve pogovorov ne morejo potrditi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov Foto: STA
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov Foto: STA

MOSKVA > V Ženevi je tiskovna predstavnica posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture povedala, da ni nobene potrditve, da so februarski pogovori preloženi. Jasno pa bo to po njenih besedah, ko se bo de Mistura vrnil s pogovorov z novim generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

Sergej Lavrov je pred tem novico o preložitvi pogovorov sporočil na srečanju s predstavniki manjših sirskih opozicijskih skupin, na katerem je govora o mirovnih pogovorih za sirsko krizo v Kazahstanu, ki so se v torek končala brez večjega preboja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov je napadel pasivnost “kolegov pri ZN”, ki že od aprila lani niso organizirali novih pogajanj o Siriji.

Glavne sirske opozicijske skupine se današnjega s srečanja z Lavrovom niso udeležile. Kremelj si na krilih vojaške podpore sirskemu režimu, ki je privedla do spremembe položaja v sirski vojni, prizadeva okrepiti svoj položaj in postati sila z največjim vplivom v krizi.

Na pogajanjih v Astani, ki so potekala pod okriljem Rusije in Irana ter Turčije, ki za razliko od prvih dveh podpira sirske upornike, so pričakovali prve neposredne pogovore med predstavniki oboroženih sirskih skupin in režima v Damasku. A uporniki so to zaradi kršitev prekinitve ognja v Siriji zavrnili in posredniki so bili primorani krmariti med obema stranema.

Na koncu je bil glavni rezultat kazahstanskih pogovorov dogovor treh strani - Rusije, Turčije in Irana, da bodo skušale okrepiti majavo prekinitev ognja v od vojne razdejani državi.

Pogovore v Astani so sklicali, potem ko je sirski režim ob podpori Rusije in Irana zadal enega najhujših udarcev upornikom, ko jih je prejšnji mesec pregnal iz vzhodnega Alepa.

Vojna v Siriji je od leta 2011 terjala že prek 310.000 mrtvih.

STA


Najbolj brano