Moscovici optimistično o možnosti dogovora o Grčiji

Na današnji sestanek prihajamo z enim samim ciljem: doseči pozitiven rezultat, ki vključuje Grčijo v območju evra, je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici ob prihodu na srečanje evroskupine v Bruslju.

Pierre Moscovici Foto: Wikipedia
Pierre Moscovici Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Obstaja volja po dogovoru o novi fazi v odnosih med Grčijo in EU, je še izpostavil Pierre Moscovici.

Komisar priznava, da bodo pogajanja težka, a vendar meni, da Grčija in njene evrske partnerice “lahko in morajo” doseči dogovor. Kjer je volja, je pot, poudarja Moscovici, ki je prepričan, da obstaja volja po dogovoru o “novi fazi v odnosih med Grčijo in EU”.

Pri iskanju dogovora je treba po njegovih besedah po eni strani upoštevati izid grških volitev, po drugi pa zaveze, ki jih je dala Grčija.

“Vse drugo so ugibanja,” je dodal. “Dajmo raje govoriti o tem, kako zagotoviti uspeh danes, ne o naslednjih korakih,” je komisar odgovoril na vprašanje, kakšen je scenarij, če dogovora danes ne bo.

Sapin: Cilj je doseči dogovor

Tudi francoski finančni minister Michel Sapin je poudaril, da je cilj doseči dogovor, izstop Grčije iz območja evra pa bi bil po njegovih besedah “resen političen neuspeh za Evropo”.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je danes v stavbo, kjer bo zasedala evroskupina, prispel skupaj z grškim finančnim ministrom Janisom Varufakisom. Nobeden od njiju ni dal izjave za medije.

Konec tedna je Dijsselbloem izrazil pesimizem, da danes ne pričakuje konkretnih odločitev. Tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je dopoldne izrazil dvome o tem, da bo dogovor danes mogoče doseči.

Danes bodo znova poskušali doseči dogovor

Evroskupina bo po prvi izmenjavi mnenj z Varufakisom minulo sredo danes znova poskušala doseči dogovor o finančni pomoči Grčiji po izteku sedanjega programa pomoči konec meseca.

Nova grška vlada, ki je na volitvah konec januarja zmagala z obljubami o koncu bolečega zategovanja pasu, želi zmehčati pogoje za finančno pomoč, a njene evrske partnerice vztrajajo, da je zaveze in pravila treba spoštovati.

Izhodišče za današnjo razpravo je primerjalna analiza sedanjega programa in predlogov grške vlade, ki so jo pripravili strokovnjaki Grčije ter Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

STA


Najbolj brano