Morje v Miljah ponekod hudo onesnaženo

Morje od Milj do Nabrežine in Sesljana ter Gradeža in Lignana je čisto, medtem ko v Miljah temu ni tako. Vprašanje odplak s čistilnimi napravami je na navedenih območjih učinkovito, z odtočnim kanalom pri miljski Ul. Battisti pa je nekaj hudo narobe, piše danes Primorski dnevnik.

Morje od Milj do Nabrežine in Sesljana ter Gradeža in Lignana 
je čisto, medtem ko je v Miljah ponekod zelo onesnaženo. Foto: Davorin Krizmančič
Morje od Milj do Nabrežine in Sesljana ter Gradeža in Lignana je čisto, medtem ko je v Miljah ponekod zelo onesnaženo. Foto: Davorin Krizmančič

MILJE > Voda je namreč hudo onesnažena, odplake pa prav tako onesnažujejo izliv Tilmenta blizu Lignana. To so povedali predstavniki Zelenega škunerja okoljevarstvene organizacije Legambiente, ki so se v okviru svoje kampanje proti naftnim vrtinam v Jadranskem morju ustavili v Trstu.

Zeleni škuner oziroma strokovnjaki organizacije Legambiente med potjo analizirajo morsko vodo in ugotavljajo, ali so naprave za čiščenje odplak na posameznih območjih učinkovite, sta povedala na tiskovni konferenci glasnica Zelena škunerja Serena Carpentieri in član deželnega vodstva Legambiente Andrea Wehrenfennig. Pri svojih analizah se osredotočijo na območja, kjer ni možno kopanje in ki jih javne uprave ne nadzorujejo. Poleg kemičnih značilnosti vode so merili tudi koncentracijo črevesnih enterokokov, dodaja Primorski dnevnik.

Najhuje je bilo v Miljah, kjer je bila morska voda “hudo onesnažena”, saj je bila koncentracija bakterij dvakrat večja glede na zakonsko predvideno mejo. S temi izsledki so že večkrat seznanili miljsko občino, težava pa se stalno ponavlja, je povedal Wehrenfennig.

NR


Najbolj brano