Morilec iz Južne Karoline pištolo dobil za rojstni dan

Osumljenec za pokol v cerkvi v Južni Karolini, 21-letni Dylann Roof je pištolo dobil nedavno za darilo, je za medije povedal njegov stric. Pištolo kalibra 45 mu je za rojstni dan podaril oče, poroča BBC. Roof je medtem po poročanju ameriških medijev že priznal krivdo za pokol.

osumljenec za pokol v cerkvi v Južni Karolini, 21-letni Dylann 
Roof je pištolo dobil nedavno za darilo.
osumljenec za pokol v cerkvi v Južni Karolini, 21-letni Dylann Roof je pištolo dobil nedavno za darilo. 

WASHINGTON > Carson Cowles je povedal, da je poskušal usmerjati svojega nečaka, ki ni imel službe niti vozniškega dovoljenja, vendar ni bil dovzeten za njegove ideje.

"Dejansko sem na kratko govoril z njim po telefonu in rekel je, da zunaj strelja v tarčo s svojo novo pištolo," je Cowles opisal svoj pogovor z Roofom enkrat aprila okoli njegovega rojstnega dneva, poroča BBC.

Po poročanju ameriških medijev je bil Roof pred nekaj meseci aretiran zaradi prekrška, povezanega z drogami, in motenja posesti.

Roof, ki naj bi bil privrženec organizacij belih rasistov, je v sredo zvečer vstopil v zgodovinsko cerkev Emanuel African Methodist Episcopal (AME)v Charlestonu in več kot uro sodeloval na molitvenem srečanju, kjer so študirali besedilo svetega pisma. Nato je potegnil pištolo in ubil devet ljudi. Med žrtvami je tudi 41-letni pastor cerkve in državni senator Južne Karoline Clement Pickney.

Morilec je pištolo večkrat napolnil in ko je končal, je pobegnil s svojim vozilom znamke hyundai. Policija ga je prijela na enem od križišč v Severni Karolini in ga nekaj ur zatem prepeljala nazaj v Charleston, kjer se je zgodil krvav zločin.

Roof je medtem po današnjem poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na neimenovane vire, priznal krivdo za strelski pohod. Neimenovan predstavnik policijskih sil je za ameriško televizijo CNN razkril, da je Roof preiskovalcem dejal, da je "želel sprožiti rasno vojno". Vse njegove žrtve so bile temnopolte. Da je priznal krivdo, so potrdili tudi drugi viri. Roof naj bi se še danes pojavil pred sodnikom na obravnavi glede varščine.

Gre za najhujši pokol v verskih objektih v ZDA v zadnjih desetletjih, ki je obudil spomin na temačna obdobja ameriške zgodovine. Zločin se je zgodil v cerkvi, ki so jo leta 1822 belci požgali, ker je eden njenih ustanoviteljev skušal organizirati upor sužnjev.

STA


Najbolj brano