Morda bodo begunci le premaknili evropske politike

Sobotna smrt več kot 700 beguncev pred libijsko obalo je vendar predramila odgovorne na evropski celini, da se lotevajo reševanja problema. Begunska kriza v Sredozemlju je v tem letu dobila nove razsežnosti, zato je EU napovedala bolj dejaven nastop.

Begunska kriza je z zadnjo tragedijo dobila nove razsežnosti. Foto: Arhiv Pn
Begunska kriza je z zadnjo tragedijo dobila nove razsežnosti. Foto: Arhiv Pn

RIM, BRUSELJ> Jutri bodo voditelji članic EU razpravljali o načrtu evropske komisije za ukrepanje v odziv na krizo z begunci v Sredozemlju. V ponedeljek so zunanji in notranji ministri EU podprli načrt komisije v desetih točkah, ki predvideva predvsem bolj dejavno vlogo Evropske unije in njenih institucij. Glavno načelo naj bi postalo, da težave z migranti v Sredozemlju niso le težave dohodnih držav, torej Italije, Grčije, Španije, Malte, temveč vseh članic EU. To so bile tudi glavne zahteve Italije, ki je v tokratnem begunskem valu najbolj na udaru. Evropska komisija bo sicer maja predstavila celovito evropsko strategijo o migracijah.

Medtem so preživeli nedeljske nesreče, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo skoraj 800 prebežnikov, povedali, da je njihovo prenapolnjeno plovilo trčilo z ladjo, ki jim je prišla na pomoč. Sodelavcem visokega komisariata ZN za begunce UNHCR so povedali, da je tunizijski vlačilec, ki je usmerjal plovilo z migranti, pomotoma zapeljal v portugalsko trgovsko ladjo King Jacob. To je sprožilo paniko na krovu čolna, ta se je začel nevarno nagibati in se nato prevrnil. Kapitan portugalske ladje trčenje zanika, tako da bo dejanski potek dogajanja moralo ugotoviti tožilstvo v Palermu.

Italijanske oblasti so sicer že prijele 27-letnega tunizijskega kapitana Mohameda Alija Maleka in 25-letnega sirskega člana posadke Mahmuda Bihita, saj sta osumljena napake v krmarjenju, neodgovornega prenatrpanja plovila, večkratnega uboja in pomoči pri tihotapljenju ljudi.

V svetovnih medijih tudi odmeva izjava admirala Felicia Angrisana: “Italijanska mornarica in obalna straža sta izčrpani, soočeni z resničnim navalom in na koncu svojih moči.” Dnevno je na morju in kopnem angažiranih 2000 oseb, ki iščejo in oskrbujejo prebežnike.

Preiskovalci so tudi ugotovili, da je bilo na ladji največ Eritrejcev, Somalcev in Sircev, ostali pa so prihajali iz podsaharske Afrike in iz Bangladeša. Pravzaprav iz držav, od koder prihaja večina migrantov, ki se podajajo na pot čez Sredozemsko morje.

Prav včeraj je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sporočila, da je letos v Sredozemlju umrlo 30-krat več beguncev kot v enakem obdobju lani. Od začetka letošnjega leta je v Sredozemskem morju umrlo že več kot 1750 beguncev. Lani so v enakem obdobju zabeležili 56 smrtnih primerov med migranti, ki so poskušali prečkati Sredozemlje. Skupno število smrtnih žrtev iz leta 2014 - 3279 - bo skoraj zagotovo preseženo že pred polovico letošnjega leta.

DES


Najbolj brano