Moody's znižal bonitetno oceno Rusije

Ameriška bonitetna agencija Moody's je v petek bonitetno oceno za ruski državni dolg znižala za eno stopnjo, z Baa2 na Baa3, kar je zadnja stopnja pred ocenami, ki označujejo špekulativne naložbe. Obeti za gospodarsko rast so se ob nizkih cenah nafte in šibkem rublju poslabšali, ugotavlja Moody's in napoveduje možnost novega znižanja ocene.

 Foto: Denis Sabadin
Foto: Denis Sabadin

NEW YORK > Moody's med razlogi za znižanje ocene navaja, da je močan padec cen nafte in tečaja rublja poslabšal že tako podpovprečne srednjeročne obete glede gospodarske rasti.

Bonitetna agencija je napovedala, da bo sedanjo oceno dodatno proučila, in sicer zaradi negotovosti glede nadaljnjega padanja cen nafte in tečaja rublja ob omejenih možnostih dostopa do mednarodnega finančnega trga zaradi sankcij Zahoda.

Rusija je zaradi vloge v ukrajinski krizi deležna gospodarskih sankcij, ki so bile skupaj s padcem cen nafte povod za velik odliv kapitala iz Rusije in posledično depreciacijo rublja.

Ruska valuta je lani glede na dolar izgubila več kot 40 odstotkov, samo letos pa okoli 16 odstotkov vrednosti. Ob tem državi grozi visoka inflacija, ki bi lahko, kot je ta teden opozoril namestnik gospodarskega ministra Aleksej Vedev, dosegla tudi 17 odstotkov.

Nizke cene nafte - te so se od lanskega poletja več kot prepolovile in so na najnižjih ravneh v skoraj šestih letih - bodo prizadele tudi ruski proračun. Če bodo vztrajale pri približno 50 dolarjih za 159-litrski sod, bi lahko ruski proračun v letu 2015 izgubil 3000 milijard rubljev (skoraj 46 milijard dolarjev), je opozoril finančni minister Anton Siluanov.

STA


Najbolj brano