Monte dei Paschi potrebuje 8,8 milijarde evrov svežega kapitala

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena potrebuje 8,8 milijarde evrov svežega kapitala, ne le pet milijard, kolikor je bilo predvideno doslej, je ocenila Evropska centralna banka (ECB). Najstarejša banka na svetu na finančnih trgih ni uspela zbrati dovolj denarja, zato jo lahko reši le pomoč države.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

SIENA > ECB je v ponedeljek zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavila izračune, da znaša kapitalska luknja banke 8,8 milijarde evrov. Pred tem so se ocene potrebnega kapitala za reševanje banke gibale okoli pet milijard evrov, kolikor ji je ECB naložila poleti, po katastrofalnih rezultatih na vseevropskih obremenitvenih testih.

Monte dei Paschi tega denarja ni uspela zbrati na zasebnih finančnih trgih. Prav tako se je v decembru hitro poslabšala tudi likvidnost banke, so zapisali v poročilu ECB.

Italijanska vlada je prejšnji teden za reševanje problematičnih bank, ne le Monte dei Paschi, oblikovala 20 milijard evrov vreden paket.

ECB je o novih izračunih že obvestila tudi banko, ki je nato zaprosila za "preventivno dokapitalizacijo" s strani države.

Monte dei Paschi nujno potrebuje svež denar, s katerim bi nadomestila izgube, ki so nastale zaradi slabih kreditov. Da bi se izognila državni pomoči, je začela s prodajo novih delnic in konverzijo podrejenih obveznic v delnice, vendar na ta način ni uspela zbrati zadostne vsote.

Težavo v Italiji predstavlja veliko število malih vlagateljev, ki so svoje prihranke vložili v podrejene obveznice Monte dei Paschi, vendar jih italijanski premier Paolo Gentiloni miri, da je finančno posredovanje države v največji meri namenjeno zaščiti prihrankov državljanov in krepitvi bančnega sektorja. Seveda pa mora pomoč odobriti še Evropska komisija.

STA


Najbolj brano