Mogherinijeva: Na vrsti so operacije proti tihotapcem z ljudmi

Obrambni ministri EU se načeloma strinjajo o potrebi po prehodu v drugo fazo operacije proti tihotapcem z ljudmi v Sredozemlju, ki bi vključevala zaseganje in odstranjevanje tihotapskih ladij v mednarodnih vodah. Slovenija mora še odločiti o sodelovanju v drugi fazi, gradivo bo vladi posredovano prihodnji teden, je dejala ministrica Andreja Katič.

Federica  Mogherini Foto: STA
Federica Mogherini Foto: STA

LUXEMBOURG > Med obrambnimi ministri obstaja “širok konsenz” o potrebi po prehodu v drugo fazo operacije za boj proti tihotapcem z ljudmi v Sredozemlju, je po koncu neformalnega srečanja v Luksemburgu povedala visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Druga faza naj bi po njenih besedah vključevala zaseganje in odstranjevanje tihotapskih ladij v mednarodnih vodah ter pomoč pri reševanju beguncev in aretacijah tihotapcev.

Namen prve faze te pomorske operacije z uradnim imenom EUNAVFOR MED, ki deluje od začetka julija, je zlasti načrtovalen, torej zbiranje informacij o tihotapcih. Sodeluje pa tudi pri reševanju, saj je v skladu z mednarodnim pomorskim pravom vsako plovilo dolžno pomagati ljudem v stiski.

EU še brez soglasja libijskih oblasti ali resolucije VS ZN

V petek in soboto bodo o drugi fazi operacije na neformalnem zasedanju v Luksemburgu razpravljali še zunanji ministri unije, odločitev o prehodu v drugo fazo naj bi članice sprejele naslednji teden na veleposlaniški ravni in jo formalno dokončno zapečatile v prihodnjih tednih.

Prehod v drugo fazo po besedah Mogherinijeve seveda pomeni, da bo potrebnega več denarja in plovil. Po današnji razpravi sodeč, bodo potrebna sredstva zagotovili v prihodnjih tednih. “Pričakujem, da bo politična podpora ministrov prevedena v konkretno podporo,” je dejala.

Še vedno je predvideno le delovanje operacije v mednarodnih vodah, saj bi EU za delovanje ob libijski obali potrebovala resolucijo VS ZN ali soglasje libijskih oblasti, česar ji doslej ni uspelo pridobiti.

Slovenska obrambna ministrica Andreja Katič je pojasnila, da je Slovenija doslej sprejela le sklep o sodelovanju v prvi fazi operacije, tako da je treba o vključitvi v drugo fazo ponovno odločati na vladi. “Pričakujemo, da bo sklep sprejet,” je dejala Katičeva.

Za zdaj je predvideno sodelovanje Slovenije v operaciji z do šestimi pripadniki Slovenske vojske in z ladjo Triglav za opravljanje patruljnih nalog. Sedaj so v poveljstvu v Rimu trije slovenski pripadniki. Ladja Triglav, ki je v remontu, pa bo pripravljena do konca meseca.

Obrambni ministri so danes razpravljali tudi o begunski problematiki na splošno, pri čemer so po besedah Katičeve številni izpostavili, da je poleg sredozemske enako nujno obravnavati tudi balkansko pot in iskati rešitve na tem območju.

Vsaj 16 priložnosti za ukrepanje proti tihotapcem

Mogherinijeva je bila danes ostra, da Evropejci nimamo veliko razlogov za ponos ob spremljanju begunske krize v minulih tednih, a da operacija v Sredozemlju, ki je sicer le eden ključnih elementov strategije za migracije, je takšen razlog.

V prvi fazi je namreč operacija po njenih besedah pomagala rešiti 1500 življenj. Po obveščevalnih podatkih, zbranih v prvi fazi, je bilo v minulih petih tednih vsaj 16 priložnosti za ukrepanje proti tihotapcem, kar potrjuje potrebo po prehodu v drugo fazo, je še izpostavila.

Mogherinijeva je komentirala tudi fotografijo mrtvega dečka begunca, ki sproža burne čustvene odzive. Takšne fotografije so za vse šokantne in opomin na dramatično realnost, vendar pa naloga politikov ni čustveno odzivanje in minute molka, temveč razumno odločanje in konkretno ukrepanje, je opozorila.

“Če se izrazim neformalno, saj gre za neformalno zasedanje: malce sem že sita teh pozivov politikom k čustvenim odzivom,” je še dodala Mogherinijeva. “Od vseh nas pričakujem, da ne bomo le šokirani, temveč tudi dovolj odgovorni za sprejetje potrebnih odločitev,” je sklenila.

STA


Najbolj brano