Mogherinijeva: EU odločno podpira mirno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je danes čestitala izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuhu za zmago na sredinih volitvah ter izrazila zavezanost unije tako nadaljnjemu sodelovanju z novo izraelsko vlado kot ponovnemu zagonu mirovnih pogajanj.

Federica Mogherini Foto: STA
Federica Mogherini Foto: STA

BRUSELJ > “Smo v ključnem trenutku, s številnimi grožnjami na Bližnjem vzhodu. EU odločno podpira mirno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta, ki bo v interesu Izraelcev, Palestincev in celotne regije. Smo ob vas, lahko računate na nas,” je Federica Mogherini zapisala v izjavi.

Po njenih besedah je sedaj bolj kot kdajkoli potrebno “pogumno vodstvo”, ki bo zagotovilo obsežno in stabilno rešitev konflikta, ki je že preveč generacij prikrajšal za mir in varnost. “Čas je, da obrnemo to stran in prepričana sem, da lahko skupaj z mednarodno skupnostjo delujemo za dosego rešitve, ki bo zagotovila mir in varnost na Bližnjem vzhodu,” je še zapisala.

Medtem pa je Iran sporočil, da mu je za volilni izid v Izraelu vseeno. “Vseeno nam je, ker so vse strani tam enako vpletene v zločine proti Palestincem,” je povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marsjeh Afham v Teheranu.

STA


Najbolj brano