Močno neurje povzročilo milijonsko škodo na vzhodu Hrvaške

Po vročinskem valu je v sredo močna nevihta zajela območja Osijeka, Požege in Virovitice na vzhodu Hrvaške, kjer je povzročila veliko škodo. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, ki so poškodovala več avtomobilov. Toča je poškodovala kmetijske površine, voda pa je poplavila nekatere lokalne ceste, poročajo hrvaški mediji.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

ZAGREB > Neurja, kakršno je v sredo zajelo območje Orahovice nedaleč od Virovitice, ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. V središču kraja je bilo poškodovanih več kot 15 avtomobilov, na katere so padla drevesa, veter je odkril več streh.

Poškodovan je tudi mestni park, v katerem je podrtih polovica od 500 dreves, deli mesta in okoliških naselij pa so bili več ur brez električne energije, je poročala hrvaška televizija (HTV). “Ocena škode bo znana danes, ko bomo dobili informacije s celotnega območja,” je za HTV povedal župan Orahovice Josip Nemec, ki je ocenil, da gre za več deset milijonov kun škode.

Na območju Požege je zaradi vetra in toče največ škode nastalo na kmetijskih površinah, na pšeničnih in koruznih poljih ter v vinogradih, posebej v krajih Kutjevo in Pleternica ter v občini Jakšić, je poročal lokalni novičarski portal 034portal.hr. Kot dodaja, so poškodovane tudi nekatere strehe in gospodarski objekti na posameznih kmetijah. Tudi gasilci so imeli veliko dela, saj so morali odstranjevati podrta drevesa s ceste pri Požegi.

V Osijeku so še vedno odpravljali škodo po neurju pred dvema tednoma, ko se je v sredo zvečer znova razdivjala nevihta. Veter je odkrival strehe, podrta drevesa pa so blokirala promet na več lokalnih cestah, tudi v Baranji. Zaradi naraslih voda je bila vso noč zaprta cesta tudi na vstopu v Beli Manastir. Veliko dela so imeli gasilci in delavci hrvaškega elektrogospodarstva (Hep), je poročal Večernji list na svoji spletni strani.

Na Hrvaškem tudi danes zaradi slabega vremena velja oranžni alarm za Slavonijo in zaledje Dalmacije, posebej v dopoldanskih urah. Čez dan se bo vreme umirilo, najbolj jasno in toplo bo ob obali Jadrana, kjer pričakujejo temperature do 30 stopinj Celzija.

STA


Najbolj brano